România se împrumută peste măsură, iar situația economică este una dezastruoasă. Sume colosale de bani sunt extrase din țară în această perioadă iar instituțiile financiare returnează banii către băncile mamă.
Decapitalizarea României se produce și prin intermediul marilor lanțuri de magazine. Acestea au dezvoltat o economie paralelă cu cea a țării și au devenit adevărate aspiratoare de bani cash. Acești bani pleacă de asemenea din țară deoarece produsele de pe rafturi ajung în România la sume foarte mari, suprafacturate din afară, astfel încât la noi să nu mai rămână nici un profit. Supermaketurile sunt cele care țin prețurile foarte mici la producătorii români dar foarte mari pe propriile rafturi. Asfel că producătorul român este ținut în mizerie și în incapacitatea de a se dezvolta.
Guvernul României are obligația de a acorda facilități și credite societăților cu acționariat românesc care doresc să dezvolte lanțuri de supermagazine românești. Pentru acest lucru este nevoie de bani, însă banii românilor se află în bugetul de stat prin intermediul taxelor și impozitelor.
Extragerea de bani prin intermediul marilor de magazine reprezintă o problemă la fel de mare ca și cea a băncilor care în momentele de criză iau banii din conturi și îi trimit în țările de origine. România a vândut bănci importante cu care putea să controleze acest flux financiar. Numai dacă vorbim de activele imobiliare ale acelor bănci sumele de bani pierdute de statul român sunt colosale. Privatizarea băncilor nu a determinat doar o problemă de corupție de moment, ci și una economică de durată.
Din moment de banii pleacă din România, adică nu rămân aici, este imposibil să acumulăm și să ne dezvoltăm mai departe.
În momente cheie importante aceste bănci sunt cele care retrag deodată și fără atenționare creditele bancare acordate firmelor. Firmele sunt obligate să returneze deodată sume mari de bani, nu pot face acest lucru și din acest motiv băncile străine le execută și le distrug afacerile. Este o practică curentă prin care țări străine controlează economia românească și nu permit companiilor românești să se dezvolte.
Avem nevoie de mai multe bănci românești care să nu întrerupă finanțarea firmelor atunci când vine criza economică. Multe afaceri au nevoie de ajutor tocmai când situația economică se complică, ori băncile străine nu doresc deloc să ajute, tratează România ca pe o simplă vacă de muls.