Actualitate

România a pierdut la Washington un proces pe investiţii în regenerabil – Avem de plătit daune de 43 mil. dolari către 10 investitori

România a pierdut un proces deschis de mai multe companii din industria regenerabilelor, în frunte cu austriecii de la LSG Building Solutions GmbH, conform datelor tribunalului arbitral de la Washington – International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID), care face parte din grupul Băncii Mondiale.

România are de achitat prejudicii totale de 43 mil. dolari, la care se adaugă penalităţi şi costuri cu arbitrajul.

Reclamanţii au fost: Core Value Capital GmbH (Austria), SC LJG Green Source Energy Beta SRL (România), Pressburg UK GmbH (Germania), Giust Ltd (Cipru), Solluce Romania 1 B.V. (Olanda), Green Source Consulting GmbH (Austria), Risen Energy Solar Project GmbH (Germania), LSG Building Solutions GmbH (Austria), Core Value Investments GmbH & Co KG Gamma (Austria), Anina Pro Invest Ltd (Cipru).

Reclamanţii au fost reprezentaţi de casa de avocatură King & Spalding de la New York.

România, prin Ministerul de Finanţe, a fost reprezentată de Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle, tot de la New York şi de casa de avocatură de la Bucureşti Maravela şi Asociaţii.

Arbitrajul s-a încheiat pe 20 februarie şi arbitrul nominalizat de investitori a fost americanul Thomas Johnson, în vreme ce Ministerul de Finanţe l-a nominalizat pe francezul Pierre-Marie Dupuy. Curtea l-a nominalizat pe spaniolul Juan Fernandez Armesto drept arbitru, acesta din urmă şi înclinând balanţa în favoarea investitorilor.

Procesul a fost deschis în vara lui 2018 şi reclamanţii au susţinut că statul român a modificat legislaţia privind investiţiile în energie regenerabilă, după ce investitorii au finalizat mai multe parcuri fotovoltaice în România.

O lege promulgată recent în Parlamentul României spune că demnitarii români trebuie să participe activ la procesele de arbitraj internaţional, cum este şi  Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID). Amenda pentru neprezentare ar urma să fie de până la 500.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button