Actualitate

Ringo Dămureanu (AUR): Istoria Românității Balcanice nu există în actualele manuale de istorie

Cu prilejul Zilei Românității Balcanice, deputatul AUR Ringo Dămureanu și-a exprimat indignarea referitor la faptul că Istoria Românității Balcanice nu este reflectată în istoria care se predă astăzi în școlile din România. Dămureanu solicită ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, marcarea acestei zile de către autorități, instituții publice, dar și societatea civilă, prin organizarea unor manifestări dedicate acestei sărbători. Mai mult, deputatul AUR susține că statul român nu protejează drepturile etnicilor români din vechile granițe și nu întreprinde niciun efort în vederea recunoașterii și afirmării lor identitare.

Domnule ministru, cum este reflectată Istoria Românității Balcanice în cadrul disciplinei Istorie care se predă astăzi elevilor din școala românească și dacă desfășoară în prezent Ministerul Educației din România acțiuni de salvare și păstrare a identității și a limbii române, în dialectele sale aromân, meglenoromân și istroromân”, a întrebat deputatul AUR Ringo Dămureanu.

Românitatea balcanică este astăzi răspândită în principal în Bulgaria, Grecia, Albania și țările fostei Iugoslavii: Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru sau Croația. Toate cele 4 dialecte ale limbii române: dacoromân, aromân, meglenoromân și istroromân se regăsesc în ceea ce astăzi numim Românitate Balcanică, sau românitate Sud-Dunăreană.

Meglenoromânii trăiesc mai ales în regiunea Macedonia Centrală din Grecia, unde se găsește cea mai mare parte a regiunii istorice Meglen, și mai puțini în România, Macedonia de Nord și Turcia, numărul lor fiind estimat la mai puțin de 9.000, iar al celor care încă mai vorbesc idiomul meglenoromân în Grecia și Macedonia de Nord, la aproximativ 2.800. Istroromânii, situați în peninsula Istria din Croația, numără în prezent sub o mie, iar limba este puternic influențată de limba croată, fiind considerată de UNESCO în pericol grav. 

Există 300.000 de ”vlahi” din Valea Timocului, vorbitori ai dialectului dacoromân al limbii române, pentru care statul de domiciliu și Țara-Mamă nu fac niciun fel de eforturi în vederea recunoașterii și afirmării lor identitare. românii sunt o ramură a latinității răsăritene și se regăsesc în special în Grecia – Munții Pindului, Macedonia de Nord și Albania. Numărul lor este de peste 250.000, iar limba este asemănătoare limbii române.

Grecia de azi le spune vlahi (români), în timp ce ei își spun armâni, rămăni, rumăni, remeni sau chiar romăni, statul grec îi consideră pe nedrept „greci antici” sau „greci antici latinizați” și face, în lipsa unei atitudini ferme a României, numeroase demersuri pentru a-i naturaliza ca greci, nerecunoscându-i ca minoritate românească pe teritoriul său, iar celor din țările riverane acordându-le cetățenia greacă, pensii și burse de studiu.

Back to top button