În primul trimestru al acestui an, consumul de gaze naturale a scăzut cu circa 12,2%, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, dar a fost mai mare cu 11% comparativ cu primele trei luni din 2020, arată date ale Moldovagaz.
Cu toate acestea, ca urmare a scumpirii de către Gazprom de trei ori și ceva a prețului de import al metanului, consumatorii au achitat de două ori și ceva mai mult – circa 4,51 miliarde de lei, ceea ce acoperă 97,8% din volumul furnizat, precizează Moldovagaz.
Potrivit furnizorului, volumul consumului de gaze naturale în luna martie curent a constituit 149,7 milioane de metri cubi, ceea ce este cu 8,7% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021.
Față de luna februarie 2022 acest indicator a crescut cu 12,8 milioane de metri cubi sau cu circa 9,3%.
Consumatorii casnici, până la data de 31 martie 2022, au plătit 96% din sumele facturate, ceea ce este cu 1,7 puncte procentuale mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021.
În cazul consumatorilor noncasnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 98%, cu o creștere de 0,7 puncte procentuale. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,8%, ceea ce este cu 0,3 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
În perioada de referință de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale nu s-au efectuat deconectări din cauza declarării stării de urgență pe teritoriul țării. Totodată, față de 39 consumatori s-a aplicat condiția plății preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.
Menționăm că, în aprilie, prețul gazelor a crescut de două ori și ceva comparativ cu martie 2022 și constituie aproape 1.193 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce este un record absolut.
Prețul de import al metanului a ajuns a fi de circa opt ori mai mare decât acum un an.