
Raluca Turcan, la Operă în Japonia pe bani publici: când cultura devine pretext pentru turism de lux
Ministra Culturii, Raluca Turcan, își face bagajele pentru o vizită de o săptămână în Japonia, prilejuită – oficial – de „susținerea culturii românești”. În realitate, deplasarea ridică serioase semne de întrebare cu privire la oportunitatea, proporționalitatea și moralitatea utilizării banilor publici pentru excursii oficiale cu parfum de vacanță de lux, într-un context economic dificil pentru România.
Sub pretextul susținerii unui spectacol de operă românesc prezentat la Tokyo, ministra va petrece o săptămână în Japonia, într-o deplasare ale cărei costuri – bilete de avion, cazare, diurnă, personal însoțitor – sunt suportate din bugetul Ministerului Culturii, adică din banii contribuabililor.
În timp ce teatrele din țară abia supraviețuiesc
Ironia amară este că în România, sistemul cultural este în colaps, cu teatre care își închid stagiunile mai devreme, cu instituții care nu își mai permit producții noi și cu artiști care migrează spre Occident pentru că aici nu își pot plăti chiria. În acest context, vizita Ralucăi Turcan în Japonia seamănă mai degrabă cu un exercițiu de imagine personală decât cu o strategie culturală coerentă.
România nu are o strategie de diplomație culturală reală în Asia, nu are institute culturale active în Japonia, iar promovarea artei românești pe piețele asiatice este inexistentă. Dar când vine vorba de deplasări exotice, se pare că ministerul găsește resurse peste noapte.
Un ministru grăbit să plece, nu să construiască
Raluca Turcan nu este la prima deplasare controversată. De la începutul mandatului său, ea s-a remarcat mai mult prin prezențe protocolare și apariții la evenimente mondene, decât prin reforme concrete în domeniul culturii. Bugetul instituțiilor culturale rămâne subfinanțat cronic, iar ministerul nu a livrat nici măcar un proiect major în sprijinul patrimoniului sau al artiștilor independenți.
Cultura a fost tratată ani la rândul ca o Cenușăreasă bugetară, dar Raluca Turcan pare să o folosească drept vehicul de reprezentare personală, într-o perioadă în care ar fi fost mai decent să limiteze cheltuielile la strictul necesar.
Luxul unei funcții publice pe fundalul unui sistem muribund
Deplasarea Ralucăi Turcan în Japonia poate fi justificată pe hârtie – dar nu poate fi justificată moral, atâta timp cât teatrele, muzeele și institutele culturale românești se zbat pentru supraviețuire.
Cultura nu se sprijină prin selfie-uri în Tokyo și nici prin banchete cu ambasadori. Se sprijină prin investiții reale, prin sprijin pentru artiști, prin politici coerente. Din păcate, Raluca Turcan pleacă într-o săptămână de operă, în timp ce cultura română cântă în surdină, din lipsă de fonduri.
Cine plătește? Ca de obicei, noi.