Ministerul Sănătății a transmis printr-un comunicat faptul că atât numărul de doze, cât și prețul vaccinurilor care au ajuns în România a fost stabilit de către Comisia Europeană. România nu a avut un cuvânt de spus în negocierile cu privire la numărul de doze și a tarifelor serurilor anti-Covid-19.
În momentul achiziției, guvernul era condus de Florin Cîțu. Comunicatul Ministerului condus de Alexandru Rafila lămurește lucrurile.
„Cele patru contracte încheiate de statul român cu producătorii de vaccinuri sunt parte integrantă din Acordul de cumpărare în avans, deoarece numărul de doze pentru fiecare stat membru și prețul la care au fost achiziționate vaccinurile au fost stabilite de către Comisia Europeană. (…)
Aceste contracte nu au fost încheiate de Ministerul Sănătății și nici în temeiul Legii privind achizițiile publice. Se poate observa că pe toate contractele există mențiunea confidențial, în sensul că atât Comisia, statul membru, cât și contractantul nu pot divulga niciunei terțe părți informațiile despre acestea. Acest lucru ar afecta grav interesele economice și politice ale României”, se arată în comunicatul emis de Minister.
În septembrie 2021, Avocat al Poporului la nivel european Emily O’Reilly a deschis o anchetă după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a refuzat să prezinte public discuțiile pe care le-a purtat cu șeful Pfizer, Alfred Bourla, pentru achiziționarea de 1,8 miliarde de doze de ser anti-Covid.
În iulie anul trecut, fostul premier, Florin Cîțu, a precizat că dozele au fost comandate pentru „mai mulți ani” și că valoarea totală a facturii nu este cunoscută, totul fiind planul unei „strategii” pentru a obține vaccinurile cât mai repede.
„Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede.
Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze și nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulți ani. Pentru că de la început s-a știut clar că pandemia poate nu trece în primul an și poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt și pe anul viitor.
Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, prețul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda și apoi avem și factura”, a declarat atunci Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă.