Bugetul sănătății este unul mic, mic de tot, deși sănătatea reprezintă pentru români o prioritate.
Acest buget a fost diminuat prin reducerea sumelor necesare pentru plata concediilor medicale, de la circa 5,9 la 3,2 sau 3,4 miliarde de lei, a afirmat ministrul, după avizul favorabil primit de proiectul de buget al Ministerului Sănătăţii în comisiile parlamentare de specialitate.
Întrebat dacă cele aproape 170 de amendamente depuse sunt inutile, dat fiind că au fost votate în bloc, fără a fi discutate, lucru reclamat și de parlamentarii AUR, Rafila a replicat:
„Eu nu am spus că sunt inutile, eu sunt aici doar ca să prezint modul în care a fost constituit bugetul Ministerului Sănătăţii, care cuprinde o sumă de aproape 5 milliarde de lei, care se va duce în investiţii prin PNRR şi o sumă suplimentară pentru alte proiecte de investiţii, din cadrul altor proiecte cu finanţare europeană şi 200 de milioane de lei, fonduri pentru realizarea investiţiilor prin împrumutul de la Banca Mondială”.
Parlamentarii AUR au depus câteva mii de amendamente la legea bugetului de stat, multe dintre ele reprezentând bani pentru spitalele din România, bani pentru ca spitalele să fie sigure.
România face zero prevenție, cetățenii ajung la urgență de multe ori atunci când nu mai au nici o șansă. Mulți pacienți nu își permit să plătească servicii de prevenție dintr-un salariu minim mai mic de 1.600 de lei. Sistemul medical românesc este orientat cu precădere spre tratarea pacienților și nu pe prevenirea unor boli evitabile. Iar această lipsă de interes a autorităților de a investi în programe susținute de prevenție și investigații uzuale are nenumărate consecințe, țara noastră fiind cap de afiș la incidența și prevalența unor boli cum sunt cancerele, diabetul sau bolile cardiovasculare.
Dacă statul român nu a fost în stare să construiască spitale noi, a făcut însă acest lucru sistemul privat de sănătate. În 2019, valoarea pieței de servicii medicale private din România era de 2,9 miliarde de euro, reprezentând 1,3% din Produsul Intern Brut . Pandemia nu doar că n-a pus frână expansiunii din sector, ba chiar a accelerat-o. În condițiile în care pacienții nu au avut acces în spitalele de stat, ei s-au reorientat, pentru mai multă siguranță, către spitale private.