Jurnalistul Radu Herjeu, fost membru CNA, comentează ironic eșecul guvernului progresist de la Sofia, demis prin moțiune de cenzură. Guvernul ”Harvard” condus de Kiril Petkov a fost demis, miercuri, prin moțiune de cenzură, aruncând țara din Uniunea Europeană în turbulențe politice, pe fondul războiului din Ucraina și al creșterii inflației.
„După România, și în Bulgaria a eșuat experimentul tefelist, cunoscut și ca ”ambalajul fără fond” sau ”numai sloganurile sunt de noi”!
Guvernul premierului de ”elită” Kiril Petkov a căzut în urma unei moțiuni de cenzură. Se pare că nici acolo propaganda anticorupție nu ține loc de lupta adevărată împotriva putregaiului și cu atât mai puțin de competențe oarecare în conducerea unei țări.
N-o să credeți, dar pe cine a dat vina useristul de la sud de Dunăre? Pe Mafie, desigur! ”, a scris jurnalistul Radu Herjeu.
Parlamentarii opoziției au demis guvernul prin moțiune de cenzură
Guvernul condus de Kiril Petkov a preluat puterea în urmă cu șase luni, printr-un vot de 123-116, după ce coaliția de guvernare și-a pierdut majoritatea din cauza unor dispute privind cheltuielile bugetare și dacă Bulgaria ar trebui să deblocheze aderarea Macedoniei de Nord la UE, scrie mediafax.ro.
Articole recomandate
- Dezamăgire la Kiev: Deşi a dorit o aderare rapidă la UE, i s-au stabilit şase obiective de atins
- Biden este disperat! Prețuri duble la carburanți: ”Ați prefera prețuri mai mici, dar Europa e în mâinile lui Putin?”
Petkov, un absolvent de Harvard în vârstă de 42 de ani care s-a angajat să combată corupția, a adoptat o poziție pro-europeană și pro-NATO fermă de când Rusia a invadat Ucraina, o poziție neobișnuită pentru o țară cu o atitudine tradițional prietenoasă față de Moscova. Analiștii prezic că un nou guvern ar aduce o politică mai neutră față de Rusia.
„Acest vot este doar un pas mic într-un drum foarte lung”, a declarat Petkov după vot. „Ceea ce nu reușesc să înțeleagă este că aceasta nu este calea de a câștiga poporul bulgar”.
Petkov a respins orice discuții de coaliție cu partidele de opoziție din Cameră, dar va căuta dezertări din partea deputaților din parlament pentru a obține suficient sprijin pentru un nou guvern și pentru a evita alegerile anticipate.
Președintele Rumen Radev este obligat să convoace alegeri anticipate în termen de două luni și să numească o administrație interimară în cazul în care Petkov nu reușește să adune o majoritate pentru un nou cabinet și dacă alte două partide din parlament nu pot forma un guvern.