Preşedintele rus Vladimir Putin dezminte – în mod personal – că este propriatearul unei somptuase reşedinţe de la malul Mării Negre, în urma unor acuzaţii în acest sens formulate de către opozantul rus Aleksei Navalnîi, încarcerat, a cărui anchetă cu privire la această proprietate a fost vizualizată de 86 de milioane de ori pe YouTube.
”Eu nu am văzut acest film, din lipsă de timp. Nimic din ceea ce se arată acolo ca fiind bunurile mele nu îmi aparţine mie sau rudelor mele”, a declarat şeful statului luni, într-o conferință live cu studenții ruși.
Preşedintele rus face această declaraţie la două zile după manifestaţii la nivel naţional, de o amploare fără precedent, organizate cu scopul de a cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi.
An surprising denial from Putin in response to a question about the @navalny film Putin’s Palace. “Nothing that was shown there, purported to be my property, belongs to me nor my close relatives, and never has. Never!” (he also manages to avoid saying Navalny’s name) (@aavst) pic.twitter.com/mJJwuNYrMh
— Mike Eckel (@Mike_Eckel) January 25, 2021
La aceste manifestaţii au participat peste 20.000 de oameni la Moscova – un ”record” de mai mulţi ani – la o acţiune neautorizată.
Peste 100 de oraşe din provincii ruseşti – de obicei mai puţin prompte în a se mobiliza – s-au mobilizat şi au participat la aceste proteste.
Peste 3.000 de manifestanţi – care cereau eliberarea imediată a inamicului numărul unu al Kremlinului – au fost arestaţi sâmbătă.
Vladimir Putin a catalogat aceste manifestaţii drept ilegale şi periculoase, răspunzând întrebărilor unor studenţi.
Mobilizarea la aceste manifestaţii a fost amplificată de difuzarea unei anchete a lui Aleksei Navalnîi în care preşedintele rus Vladimir Putin este acuzat că a pus să se constriască un palat, care a costat peste un miliard de dolari, la malul Mării Negre.
—————————————————————
- România este în colaps economic. Klaus Iohannis și Guvernul Cîțu pregătesc terenul pentru TROIKĂ
- PSD, în plin scandal legat de trădări și trecerea partidului în subordinea lui Iohannis
- Sorin Cîmpeanu propune o nouă metodă de predare la clasă
—————————————————————
Acest film a fost văzut de peste 87 de milioane de ori de când a fost postat online de către Aleksei Navalnîi, la întoarcerea sa în Rusia, la 17 ianuarie, după cinci luni de convalescenţă în Germania, unde s-a refăcut în urma unei presupuse otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, în spatele căreia acuză că se află Vladimir Putin.
Înregistrarea video a fost difuzată marţi, la două zile după arestarea opozantului, scrie Reuters.
A video by Russian opposition leader Navalny’s team alleging that a secret palace used by President Putin comes stuffed with over-the-top amenities like a strip club and an $800 toilet brush has gained tens of millions of views on YouTube. The Kremlin has dismissed the claims. pic.twitter.com/IrcdH2HT8f
— Radio Free Europe/Radio Liberty (@RFERL) January 23, 2021
Proteste în toată Rusia
Echipa opozantului a îndemnat la o nouă zi de mobilizare duminica viitoare.
”La 31 ianuarie, la ora locală 12.00 (11.00, ora României) Toate oraşele din Rusia. Pentru eliberarea lui Navalnîi. Pentru libertatea tuturor. Pentru dreptate”, a scris luni pe Twitter un aliat apropiat al lui Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov.
El preciează că această dată a fost aleasă deoarece este mai apropiată de 2 februarie, ziua în care Aleksei Navalnîi urmează să se înfăţişeze la un tribunal de la Moscova.
Acest tribunal urmează să stabilească dacă pedeapsa la trei ani şi jumătate de închisoare – cu suspendarea – pronunţată în 2014 va fi transformată într-o pedeapsă la închisoare cu executarea, în contextul în care Navalnîi este acuzat de încălcarea controlului judiciar.
Dacă manifestanţii sunt numeroşi, ”cererile noastre vor răsuna maiputernic”, apreciază Leonid Volkov