Marile companii, deși înregistrează profituri uriașe, plătesc printre cele mai mici taxe către stat – în jur de 0,7% din totalul veniturilor. Pe de altă parte, pentru a acoperi gaura de la bugetul de stat, coaliția PSD-PNL-UDMR împovărează românii și micile afaceri locale.
AUR a depus o propunere legislativă pentru înjumătățirea impozitului salarial și impozitarea cu 1% a tuturor companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 250 de milioane lei, dacă declară un profit mai mic de 10%. Senatul a respins această inițiativă fără nicio justificare.
Proiectul de lege AUR venea astfel să completeze Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care în prezent nu prevede o impozitare minimă pentru contribuabilii care realizează o cifră de afaceri mai mare de 250 mId. lei într-un an fiscal, dar care nu declară profit.
Potrivit inițiatorilor, diminuarea impozitării veniturilor salariale ar produce o serie de efecte pozitive, precum:
- creşterea disponibilităţilor băneşti aflate la dispoziţia directă a populaţiei pentru a fi direcţionate către consum, economii şi investiţii, eficient şi conform preferinţelor individuale;
- dispersarea acestor resurse în economie, către o gamă largă de furnizori de bunuri şi servicii, inclusiv locali, contribuind Ia reducerea concentrării resurselor doar la dispoziţia câtorva agenţi economici şi la păstrarea în interiorul ţării a capitalului;
- creşterea gradului de optimism al oamenilor în privinţa viitorului, aspect în măsură a favoriza creşterea productivităţii muncii şi a gradului de satisfacţie a cetăţenilor, creşterea gradului de conformare voluntară etc.