Conducerea PSD a luat decizia politică de a nu permite ca informațiile despre contractele încheiate cu presa și pentru propagandă să fie dezvăluite, susțin surse din partid. Marcel Ciolacu și Paul Stănescu sunt cei care se opun divulgării informațiilor, deși PSD folosește bani publici.
PSD refuză să răspundă solicitărilor Europa Liberă despre banii publici pe care i-a utilizat pentru presă și propagandă.
Europa Liberă a prezentat în premieră sumele brute, care dovedesc că partidul devine un investitor în presă cu cele peste 35 de milioane de lei cheltuiți în 2021. Suma reprezintă valoarea contractelor cu presa și pentru propagandă.Articole recomandate
Am solicitat PSD, în mod repetat, să ofere informații despre contractele încheiate cu presa și despre serviciile prestate în schimbul banilor. În răspunsurile oficiale primite de Europa Liberă, PSD invocă diferite motive pentru a nu prezenta datele.
Surse din partid au precizat, pentru Europa Liberă, că Marcel Ciolacu, președintele PSD, și Paul Stănescu, secretarul general al PSD, au luat decizia ca sumele să nu ajungă în presă, iar Europa Liberă să nu primească răspunsul în baza legii privind accesul la informațiile de interes public.
„Nu cred că își imaginează cineva că avocații iau decizii de capul lor. Ei sunt plătiți de partid. Ciolacu și Stănescu nu vor să dea sumele în presă, nu știu de ce. Dacă ei nu vor, avocații sunt obligați să găsească justificări pentru refuz. Cât timp nu vor dori să dea informațiile, nu contează solicitările pe 544 (n.r. – legea privind accesul la informațiile de interes public) sau procesele. Ce le faci?”, a declarat sub protecția anonimatului un membru al conducerii PSD pentru Europa Liberă.
Trezorierul PSD, Marius Iancu, a subliniat într-o discuție cu Europa Liberă că nu crede că publicul ar trebui să își dea seama când un articol este plătit de PSD.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, întrebat de Europa Liberă ce primește partidul în schimbul celor 35 de milioane de lei, nu a putut să dea un răspuns clar.
„Nu am o analiză foarte exactă a sumelor. Mă voi informa și transmite”, a fost primul răspuns evaziv oferit de Oprea când a fost întrebat ce a cumpărat PSD cu 35 de milioane de lei.
Reprezentantul PSD a evitat răspunsul și a doua oară. „Știu că PSD primește o sumă în calitate de partid parlamentar, în conformitate cu legea, și că toate cheltuielile care se fac sunt auditate în conformitate cu legea”.
Oprea face referire la faptul că Autoritatea Electorală Permanentă și Curtea de Conturi verifică anual raportul financiar al partidelor care primesc subvenție. Nici aceste două instituții nu oferă însă informații publice despre cum s-au cheltuit banii primiți de la bugetul de stat, ci doar prezintă succint eventualele nereguli descoperite.
Senatorul a susținut că nu deține informații referitoare la sumele cheltuite de PSD.
„Nu este o informație pe care o am în acest moment”, a fost concluzia lui Radu Oprea.
Cătălin Tolontan, jurnalist Libertatea, a prezentat într-un editorial bugetele folosite pentru publicitate de marile firme, precum Coca Cola sau Dacia. Companiile menționate nu au depășit valoarea contractelor plătite de PSD în lunile octombrie sau noiembrie – peste un milion de euro lunar.
Marcel Ciolacu a dat informații despre perioada Dăncilă, le-a secretizat pe cele din mandatul său
Președintele PSD avea o altă abordare față de solicitările venite pe legea privind informațiile de interes public în urmă cu doi ani. Abia instalat în funcția de președinte interimar în Kiseleff, la final de 2019, Ciolacu promitea reformarea partidului și transparență.
Europa Liberă a trimis, în decembrie 2019, o solicitare PSD despre cheltuielile din campania prezidențială a Vioricăi Dăncilă, mai concret, contractele pentru promovarea la televiziuni.
Fostul trezorier PSD, Ștefan Mihu, a oferit datele solicitate de Europa Liberă în februarie 2020. Și atunci, conducerea din Kiseleff a prezentat răspunsul după 71 de zile de la solicitare și după mai multe întrebări directe adresate lui Marcel Ciolacu legate de lipsa de transparență.
Totodată, în 2019, după ce Viorica Dăncilă a fost debarcată din fruntea partidului, Marcel Ciolacu și noua echipă de conducere au oferit informații și despre bannerele plătite pentru fosta candidată la prezidențiale.
Liderul PSD a refuzat să mai divulge însă informații de interes public despre contractele semnate în mandatul său în fruntea partidului.
Cum a pierdut PSD procesele legate de informațiile publice. Avocații au invocat date contrazise de realitate
Jurnalistul Ovidiu Vanghele de la Centrul de Investigații Media a câștigat definitiv un proces cu PSD, după ce partidul a refuzat să-i dea informațiile legate de mitingul organizat în vara lui 2018, în epoca Liviu Dragnea. Chiar dacă a câștigat, Ovidiu Vanghele tot nu a obținut ce a solicitat și se judecă în continuare cu PSD pentru ca partidul să respecte decizia judecătorilor.
Ovidiu Voicu, de la Centrul pentru Inovare Publică, a dezvăluit că a câștigat un proces cu PSD, în primă instanță, tot din cauza lipsei de transparență a conducerii din Kiseleff.
În procesul PSD versus Centrul pentru Inovarea Publică, avocatul Mocanu, cel care reprezintă PSD, a invocat că nu sunt cuprinse în sfera informațiilor de interes public contractele și clauzele contractuale.
Avocații PSD contrazic toate datele oficiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă în ultimii cinci ani printr-un pasaj din argumentație.
Ei susțin că finanțarea partidelor politice se realizează, în principal, prin cotizațiile membrilor de partid, iar finanțarea de la bugetul de stat este prevăzută ca fiind „ultima sursă de finanțare”.
„Prin urmare, finanțarea de la bugetul de stat, și prin urmare de la una dintre autoritățile publice este doar una din sursele de finanțare și nu are caracter majoritar”, au scris avocații PSD.Datele publice prezentate în ultimii cinci ani de PSD demonstrează că subvenția a fost principala sursă de finanțare pentru partid, cotizațiile înregistrând cote din ce în ce mai reduse. Spre exemplu, partidul a încasat în 2019 peste 143 de milioane din subvenția de la stat și doar 10 milioane din cotizații.
Avocații au cerut instanței să nu accepte solicitarea de a prezenta în baza legii 544/2001 toate informațiile legate de achizițiile PSD.
Centru pentru Inovare Publică a demonstrat în fața judecătorilor că argumentele PSD contrazic realitatea.
„Finanțarea se bazează într-o covârșitoare măsură pe subvenția primită de la bugetul de stat… Nu există niciun drept al vreunui partid de a se sustrage de la obligațiile de transparență privind cheltuirea banilor publici”, au contraargumentat cei de la Centrul pentru Inovare Publică în instanță.
Procesul a fost pierdut de PSD, care va intenta însă recurs. Decizia a fost anunțată pe 17 decembrie, dar social-democrații continuă, în ciuda deciziilor instanțelor, să ignore respectarea legii.
Patru solicitări Europa Liberă în 2021. PSD, zero transparență
Europa Liberă a trimis, în 2021, solicitări similare principalelor trei partide care folosesc subvenția încasată de la bugetul de stat: PSD, PNL și USR. Singurul care nu a oferit informațiile cerute a fost Partidul Social Democrat. De fiecare dată, Europa Liberă a precizat că răspunsul nu este complet, dar PSD nu a revenit cu o completare.
Interesul pentru contractele partidelor cu presa este unul legitim în condițiile în care se folosesc bani publici iar informarea corectă a publicului poate să fie distorsionată. Partidele nu marchează cu P, de la publicitate, materiale pentru care au plătit, ceea ce poate induce în eroare publicul.
În toate materialele publicate, Europa Liberă și experții consultați au făcut un apel la transparență și la faptul că partidele nu pot ascunde cheltuirea banilor primiți de la buget.
Prima solicitare: banii pentru televiziuni în campanie
Europa Liberă a trimis pe adresa biroului de presă al PSD o solicitare la finalul campaniei pentru alegerile parlamentare.
- Data solicitării: 10 decembrie 2020
- Răspuns PSD: 08.02.2021
1. Care a fost suma plătită de PSD în perioada campaniei electorale de la parlamentare pentru promovarea la televiziuni? Vă rog să precizați suma plătită pentru fiecare post de televiziune în parte.
2. Care a fost suma plătită de PSD pentru promovarea pe Facebook, publicații online, Youtube? Vă rog să precizați suma alocată pentru fiecare site (publicație online) în timpul campaniei electorale.
PSD nu a oferit informațiile solicitate, ci precizează că toate contractele sunt verificate de Autoritatea Electorală Permanentă. Promite însă că va reveni cu informații dacă datele publicate de AEP nu răspund întrebărilor Europa Liberă.
„La finalizarea activității de control, în măsura în care informațiile on-line ce urmează a fost postate de către această instituție nu vor fi de natură a lămuri integral solicitarea dumneavoastră de informații de interes public, urmează să revenim cu o completare a prezentului răspuns”, se arată în răspunsul primit de Europa Liberă din partea PSD, sub semnătura secretarului general, Paul Stănescu.
PSD nu a revenit cu vreun răspuns.
A doua și a treia solicitare. Banii pentru presă în afara campaniei
Informațiile prezentate de celelalte partide au fost publicate de Europa Liberă după primirea răspunsurilor din partea PNL și USR. Peste un miliard de lei intraseră în conturile partidelor după modificarea legii privind finanțarea, 2015, potrivit articolului din luna septembrie.
- Data solicitării: 4.08.2021
- Răspuns PSD: 25.08.2021
„Vă rog să ne puneți la dispoziție defalcat sumele cheltuite de PSD în perioada 01.01.2021 – 31.07.2021:
1. La capitolul cheltuieli pentru propagandă și presă, vă rog să precizați lunar către ce entitate media ați plătit și ce sume. Ce acțiuni de propagandă ați derulat și care a fost costul pentru fiecare acțiune în parte.
2. La capitolul investiții în bunuri mobile, vă rog să precizați ce bunuri mobile au fost cumpărate, luna și ce anume (tip mașină, an).
3. La capitolul consultanță politică, vă rog să precizați firma cu care se derulează contractul pentru fiecare lună și suma plătită.”
PSD nu a dat curs solicitării, dar a schimbat strategia. În răspuns apar trei link-uri de pe site-ul Autorității Electorale Permanente ca semn al transparenței. Niciunul nu conținea informațiile solicitate de Europa Liberă. Răspunsul e semnat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, și de directoarea economică, Gabriela Vlad.
Europa Liberă revine cu o solicitare și precizează că informațiile solicitate nu se regăsesc în răspunsul primit. PSD nu a mai revenit cu un alt răspuns.
A patra solicitare. PSD oferă altă justificare, dar transparența este zero
- Data solicitării: 06.01.2022
- Răspuns PSD: 17.01.2022
„În temeiul legii 544/2001, vă rog să oferiți informații despre:
1. În luna octombrie și noiembrie, spre ce entități au fost distribuite sumele din subvenția publică încasată de PSD din bugetul de stat pentru presă și propagandă? Vă rog să precizați suma alocată fiecărei entități în fiecare lună și pe ce perioadă se desfășoară contractul. Menționez că aceste informații nu sunt publice pe site-ul AEP.
PSD a pierdut deja două procese legate de accesul liber la informațiile de interes public, de aceea, vă rog, să trimiteți datele complete. Legea 544/2001 permite accesul la acest tip de informații, fapt dovedit de de mai multe decizii. Trimiterea de date incomplete sau link-uri nu reprezintă un răspuns la solicitarea Europa Liberă”.
PSD vine cu o altă serie de justificări pentru a evita răspunsul. Sunt invocate datele confidențiale ale contractelor și operele care sunt plătite de PSD.
Conducerea PSD și avocații plătiți de partid susțin că legea privind liberul acces la informațiile publice nu se aplică în cazul informațiilor privind activitățile comerciale sau financiare, dacă „publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrial, precum și principiului concurenței neloiale”. PSD este reprezentat în instanțe de firma fostului agent guvernamental la CEDO din epoca Dragnea, Viorel Mocanu.
În răspunsul pentru Europa Liberă, Marcel Ciolacu vine cu următoarea justificare: contractele pentru presă și propagandă cu privire la care se solicită furnizarea unor informații publice au ca obiect crearea unor materiale/opere de către prestatori care sunt protejate de dreptul de autor.
„Dreptul de autor protejează majoritatea creațiilor intelectuale umane, denumite generic opere, câtă vreme sunt și originale. Drepturile conexe protejează contribuții specifice, care sunt importante pentru diseminarea operelor protejate. Mai mult, aceste contracte includ clauze de confidențialitate care au scop protejarea informațiilor exceptate de la caracterul public, în funcție de natura acestora”, susține în răspunsul semnat de președintele PSD.
În concluzie, conducerea din Kiseleff refuză să prezinte transparent informațiile solicitate, sub pretextul că informațiile referitoare la activitățile comerciale nu au caracterul unor informații de interes public.
Marcel Ciolacu adaugă că Europa Liberă nu a cerut informații de interes public cu privire la activitățile PSD, ci „informații de drept privat”.