Nu ne putem aștepta ca o populație care a trecut printr-un sistem educațional subfinanțat să înțeleagă statistici, să înțeleagă diferența dintre ADN și ARN, spune profesorul universitar Răzvan Cherecheș despre apariția și răspândirea curentului anti-vaccinare în România. La un webinar de informare organizat de Colegiul Medicilor din România, Cherecheș a spus că “cei care vor să continue să lupte contra ocultei mondiale nu avem ce să le facem. Deci trebuie să-i lăsăm în pace să continuie să-și ducă lupta”.
Specialistul a explicat faptul că începuturile mișcării anti-vaccinare au fost, în opinia sa, în perioada campaniei de vaccinare anti-HPV.
“Mișcarea anti vaccinare în România A început să prindă entuziasm și curaj în timpul vaccinării anti-HPV. Atunci când, dacă ne aducem aminte, nu s-a făcut o campanie de informare corespunzătoare, ci mai degrabă părinții erau puși să dea o declarație că nu sunt de acord să-și vaccineze copiii, ceea ce a fost văzută ca o impunere. A fost făcută pe finalul mandatului de ministru al domnului ministru Eugen Nicolaescu și a fost forțată abordarea. La asta au contribuit și problemele frecvente de distribuție și achiziție a vaccinurilor, vaccinul antigripal și restul vaccinurilor, ceea ce a dus la sincope în accesul la vaccinuri și a alimentat toate teoriile conspiraționiste care funcționează la nivel global.
La asta contribuie și toate teoriile naționalisto-mistico-dacice care, iarăși, hrănesc o gândire magică care e mult mai romantică decât “există un virus și există un vaccin pentru el”. Pe partea cealaltă e o teorie foarte romantică în care cetățeanul e un luptător pentru dreptate și adevăr și acolo, undeva în America, există un om rău care are un plan să-l urmărească pe micul erou și eroul împrăștie lumină în jurul lui. E o viziune foarte romantică și din nefericire Ministerul Sănătății la noi, pe partea de comunicare, a eșuat lamentabil din nou, și din nou, și din nou, și ai eșuat în a transmite un narativ care să aibă sens. Povești care să convingă oameni, povești cu care oamenii să se poată conecta.
Adică nu ne putem aștepta ca o populație care a trecut printr-un sistem educațional subfinanțat, și care n-am mai făcut educație pentru sănătate de mulți ani, din cauza disputelor, să înțeleagă statistici, să înțeleagă diferența dintre ADN e și ARN, adică avem și profesia medicală oameni care nu înțeleg diferența dintre ADN și ARN.
Cred că avem în momentul ăsta un segment din populație care nu poate fi abordat. Adică cei care vor să continue să lupte contra ocultei mondiale nu avem ce să le facem. Deci trebuie să-i lăsăm în pace să continuie să-și ducă “lupta””, a mai spus Răzvan Cherecheș.
Răzvan M. Cherecheș este profesor de sănătate publică, director al Departamentul de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.