Ombudsmanul European, Emily O’Reilly, a criticat-o pe Ursula von der Leyen pentru discuțiile secrete pe care aceasta le-a avut prin SMS cu directorul executiv al Pfizer pe tema achiziționării de doze de vaccin Covid, afirmând că acest mod de acțiune al ei reprezintă un caz de administrare defectuoasă.
O’Reilly a emis o recomandare oficială prin care i-a cerut cabinetului lui von der Leyen să caute și să facă publice mesajele, în urma cererii formulate de un jurnalist în baza legii privind accesul la informații de interes public.
În luna aprilie a anului trecut, New York Times informa că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, au discutat prin intermediul unor SMS-uri și al unor apeluri telefonice despre achizițiile de vaccinuri pentru țările UE. Ziarul scria că șefa Comisiei Europene s-a folosit de „diplomația personală” pentru a pune la punct detaliile contractuale pentru cumpărarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin Pfizer. Jurnalistul Alexander Fanta, de la site-ul de știri netzpolitik.org, i-a cerut apoi Comisiei să îi ofere acces la mesajele text și la alte documente, dar executivul UE i-a respins solicitarea, refuzând să spună dacă mesajele există – chiar dacă von der Leyen însăși a făcut referire la ele într-un interviu acordat presei. Potrivit anchetei ombudsmanului, Comisia nu i-a cerut în mod explicit cabinetului lui von der Leyen să caute acele mesaje text.
În schimb, Comisia a declarat că singurele informații pe care le are sunt un e-mail, o scrisoare și un comunicat de presă.
Acest mod de acțiune „nu corespunde așteptărilor rezonabile privind transparența și standardele administrative în cadrul Comisiei’, a declarat O’Reilly.” „Atunci când vorbim despre dreptul de acces public la documentele UE, contează conținutul documentului, nu dispozitivul sau forma acestuia. Dacă mesajele text au legătură cu politicile și deciziile UE, acestea ar trebui tratate ca documente UE.” Comisia ar trebui să îi ceară cabinetului lui von der Leyen să caute din nou mesajele, a spus ombudsmanul, și, în cazul în care le găsește, „Comisia ar trebui să verifice dacă se poate permite accesul public la ele”, în conformitate cu normele UE.
„Administrația UE trebuie să își actualizeze practicile de înregistrare a documentelor, astfel încât să reflecte această realitate.”
Comisia s-a justificat spunând că „un mesaj text sau un alt tip de mesaj instant este, prin natura sa, un document cu o durată scurtă de viață, care nu conține, în principiu, informații importante referitoare la chestiuni legate de politicile, activitățile și deciziile Comisiei” și că „politica de arhivare a documentelor Comisiei nu include, în principiu, mesajele instant”. Totodată, a precizat că, „până în prezent, nu a înregistrat niciun mesaj text în sistemul său de gestionare a documentelor”. Dar O’Reilly a respins acest argument, spunând că mesajele se încadrează în definiția dată de Comisie unui document. Mai mult de jumătate din dozele pe care Comisia le-a cumpărat sau le-a rezervat provin de la BioNTech-Pfizer, acesta fiind de departe cel mai mare furnizor de vaccinuri Covid pentru țările UE. Comisia refuză să divulge prevederi-cheie ale contractelor sale cu furnizorii de vaccinuri Covid, în special în ceea ce privește prețurile, invocând confidențialitatea comercială.