După ce a cunoscut o relativă ieftinire la finele lunii mai, prețul benzinei, sortimentul popular, a ajuns vineri să coste 8,27 lei litru, cea mai înaltă valoare din ultimii trei ani. Și litrul de motorină a atins pragul de 8,9 lei, nivel nemaiîntâlnit în ultimii ani. Prețurile la pompă sunt influențați e evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință.
”La un baril Brent de 118 – 119 USD în ultimele câteva zile, calculul meu aproximativ arată că prețul la pompă ar fi 8.26 lei (interval 8.2 – 8.3 lei). De pe peco-online am selectat de la mai multe benzinării din București, sunt între 8.2 – 8.4 lei cam toate. Până aici e justificat. Concluzie: A crescut barilul 20% în ultimele câteva săptămâni (100 – 119 USD), a crescut și la pompa +8-10% (7.6 — 8.3, mă refer la același tip de benzină). Desigur, se poate lua și benzină superioară cu 8.9 lei”, comentează analistul economic Cristian Tudorescu.
România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale, iar livrările se fac exclusiv cu vaporul, prin Marea Neagră, costurile de transport și de asigurare crescând semnificativ în contextul războiului din Ucraina.
Prețurile au crescut deși Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), împreună cu un grup de ţări producătoare aliate, printre care şi Rusia, a decis să majoreze în iulie şi august producţia petrolieră cu 50% mai mult decât estimaseră, respectiv cu până la 648.000 barili pe zi lunar. La creșterile de prețuri au contribuit atât anunțul UE de a impune treptat un embargou asupra livrărilor de țiței rusesc către Europa – doar cel transportat pe cale maritime, cât și datele IEA care arată o reducere mai mare decât se estima inițial a stocurilor, în ultima parte a lunii mai.