Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind pensiile speciale. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, 16 octombrie, cu 174 pentru, 81 împotrivă, 17 abţineri şi doi parlamentari care nu votează, proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.
Prin această lege nu este tăiată nicio pensie specială şi, mai rău, pune categorii întregi sociale „în tagma jefuitorilor”. Nimeni nu se atinge de pensiile nesimţite de 7.000, 8.000, 10.000 de euro.
Preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis(PSD), a arătat că, prin această lege vor fi mai puţin nesimţite aceste pensii speciale şi a atras atenţia că, dacă ar fi tăiate, ar fi neconstituţional şi riscăm să pierdem 2,8 miliarde de euro din PNRR.
Se menține încă 40 de ani pensiile speciale. Noua forma a legii care reglementează pensiile speciale introduce o impozitare progresivă de la 10-20% dar menține pensiile mari pentru magistrați.
Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR. Dacă acesta nu este îndeplinit, România pierde 3,1 miliarde de euro de la UE.
Pensiile speciale costă statul român în jur de 12 miliarde de lei anual.
La finalul lunii iulie, numărul pensiilor de serviciu era de 10.310. Dintre acestea, mai mult de jumătate, adică 5.309 erau ale procurorilor și judecătorilor. Pensia medie în acest caz este de 21.583 de lei, potrivit datelor publice.