ActualitateInternațional

Premierul Poloniei respinge criticile venite din partea SUA

Distribuie acest articol!

    Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a respins joi mesajul critic al secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, asupra noii legi privind mass-media votată de parlamentul de la Varşovia şi care va afecta un post american, relatează agenţia EFE.

    ”Prietenii noştri americani nu au de ce să se teamă”, a spus Morawiecki în faţa presei după reacţia negativă exprimată de marele aliat transatlantic al Poloniei.

    Şeful executivului polonez a pledat atât în favoarea acestei legi, cât şi a noii legi privind restituirea bunurilor expropriate după al Doilea Război Mondial, de asemenea criticată de SUA, precum şi de Israel.

    Într-un mesaj postat miercuri pe reţelele de socializare, Antony Blinken a scris că legea poloneză privind media ”afectează libertatea mediilor de comunicare”, slăbind ”semnificativ cadrul mediatic pe care polonezii l-au construit atât de mult timp”, şi a avertizat că ea ar putea dăuna climatului investiţional în Polonia.

    Această lege interzice stabilirea în Polonia a acelor mass-media care nu au acţionat majoritar într-o ţară din spaţiul economic european. Prin urmare, postul TVN, proprietate a grupului american Discovery, nu va mai putea emite din Polonia, astfel că unii denumesc acest act normativ ”legea anti-TVN”. Acest post este cunoscut pentru reportajele sale de investigaţie, multe dintre ele realizate cu camera ascunsă şi care au fost nefavorabile guvernului conservator polonez.

    În mesajul său, secretarul de stat american a mai menţionat că ”mass-media libere şi independente consolidează democraţiile noastre, fac ca alianţa trans-atlantică să fie mai rezistentă şi sunt fundamentale pentru relaţiile noastre bilaterale”.

    Comentând această afirmaţie, Morawiecki a susţinut că legea ”nu este îndreptată împotriva vreunui post anume”, adăugând că ”este necesară înăsprirea sistemului pentru a nu mai fi posibil ca societăţi din afara UE să cumpere mass-media” poloneze.

    Cât despre legea privind restituirea bunurilor expropriate după al Doilea Război Mondial, conform căreia pot fi reclamate restituiri numai în cazul bunurilor expropriate în ultimii 30 de ani, Morawiecki a spus că îi invită pe ”specialiştii prietenilor noştri americani să analizeze la ce se referă legea”. ”Dorim să evităm aberaţii precum cazurile unor proprietari de acum vreo 140 de ani care trăiau undeva în America de Sud şi ale căror semnături au fost în mod inexplicabil acceptate de notari din Varşovia”, a motivat premierul polonez.

    Legea privind mass-media a condus la destrămarea coaliţiei guvernamentale poloneze. Micul partid ”Acord”, care s-a împotrivit adoptării acestui act normativ, a părăsit coaliţia formată împreună cu Partidul Lege şi Justiţie (PiS), care totuşi a reuşit să obţină în legislativ voturile necesare adoptării legii.


    Distribuie acest articol!

      Back to top button