Suntem în luna Februarie și privim ascunși pe la geamuri peisajul gri ce ne-nconjoară sub spectrul unei zile geroase de iarnă. Avem tendința să deschidem geamul pentru a ne aerisi camera însă intervine imediat o reținere, o teamă. În loc de aer proaspăt în camera noastră ar putea intra un miros pestilențial de gunoi, pentru că noi locuim în Târgu Jiu, oraș lăsat pe mâna Polaris de mafia locală PSD&PNL. ”Târgu Jiu a devenit groapa de gunoi a României cu ajutorul Polaris”, afirmă cetățenii.
Primăriile controlate de Partidul Național Liberal nu sunt nici ele străine de acțiunile companiei Polaris și au păstorit cu mare drag afacerile lăsate de foștii primari ai PSD. În acest caz al Polaris putem vorbi cu certitudine despre o rețea de crimă organizată cu conexiuni internaționale pe care nimeni nu s-a obosit să le verifice, nici măcar procurorii DNA. Ancheta realizată de DNA și trimiterile în judecată făcute sunt doar pe oamenii aflați la suprafață, în schimb beneficiarii reali sunt de neatins. Le-am spune noi cine sunt(…) dar îi mai lăsăm să cerceteze, poate se trezesc la realitate.
Prin această afacere gestionată de grupul infracțional al Partidului Social Democrat de la Constanța, județe întregi au ajuns să fie spoliate de bani cu acordul baronilor roșii. Singurele victime suntem noi cetățenii, cei care plătim facturi acestor companii ce colectează gunoaiele cu sprijin de la partid.
Polaris Mediu SRL administrează groapa de gunoi de la Târgu Jiu care a devenit un focar de infecție și a adus locuitorii la limita răbdării. În ultimele luni au avut loc mai multe proteste în oraș. ”Autoritățile evită să ofere răspunsuri concrete și dau din umeri pentru că sunt mână în mână cu cei de la Polaris”, afirmă locuitorii orașului.
„Am pichetat sediul Tribunalului Gorj pentru că acolo sunt pe rol o serie de procese în care este implicat acest poluator, care contestă măsurile dispuse de autorităţi“, a spus Marinela Strâmbulescu, unul dintre organizatorii protestelor.
Polaris a ajuns să aibă contracte în județ cu ajutorul Partidului Social Democrat și l-au avut manager pe actualul consilier local Popa Luis Ionuț.
Polaris Mediu are o cifră de afaceri de 9.422.097 lei în 2019 și este condusă de administratorul Tarsoaga Ionut Nicolae, personaj ce apare în dosarele lui Radu Mazăre. Polaris Mediu SRL este controlată în totalitate de Polaris M. Holding SRL.
Cetățenii și activiștii de mediu de la Grupul Civic Gorj afirmă că la Târgu Jiu sunt aduse gunoaie din mai multe județe, iar zona a devenit un focar de infecție. Gunoaie sunt aduse și din județul Vâlcea prin firma Brai Cata SRL – Vâlcea, controlată de Florescu Teodor Gabriel. FLORESCU TEODOR-GABRIEL deține 58,9875% din capitalul social al companiei URBAN SA specializată în colectarea gunoaielor.
Presa locală afirmă că zeci de tone de gunoi colectat din mai multe localități din Vâlcea sunt depozitate lunar la depozitul de la Târgu Jiu. Și se întâmplă asta de ani buni. Autoritățile locale din Târgu Jiu tac mâlc și spun că nu au cunoștință de acest lucru.
În anii 2000 firma Brai Cata i-a avut ca acționari un grup de cetățeni italieni suspectați de legături cu Mafia siciliană, potrivit presei vremii. După 2008, când italienii au ieșit din firmă, societatea a fost controlată timp de zece ani de controversatul afacerist român, Florescu Teodor Gabriel, acuzat de evaziune fiscală în două dosare. BRAI-CATA SRL este controlată acum de un grup de oameni de afaceri din București, Sectorul 6.
Polaris Holding by Matei Florin on Scribd
Gunoaiele de la Sacomet SRL sunt mutate la groapa de gunoi din Târgu- Jiu
,,Eu am respectat ce scrie în autorizaţia de mediu. Deci, am dreptul să stochez provizoriu. Acolo, pe strada 1 Decembrie, fac baloţi din peturi pentru că acolo am staţia de sortare a deşeurilor, nu în curtea sediului principal, de pe strada Florilor. Deşeurile care nu pot fi sortate nu rămân acolo, aşa cum greşit se interpretează, ci sunt transportate la Târgu – Jiu, la groapa de gunoi administrată de Polaris Mediu SRL, societate cu care am contract. Pot prezenta oricând, oricui, contractul între Sacomet şi Polaris, cum de altfel, l-am mai şi prezentat. De asemenea, pot prezenta şi note de cântar care să ateste că noi, cu adevărat ducem gunoiul la Polaris. În schimb, nu ştiu unde îl duc alţii, dar asta este o altă poveste.”, declara în 2018, Florin Nicolaescu, patronul Sacomet SRL.
Polaris Mediu by Matei Florin on Scribd
Afacerea cu gunoi dintre Florin Cârciumaru(PSD) și POLARIS
Fără vreo dezbatere publică sau o decizie a consiliului local, primarul PSD Florin Cârciumaru, la acea dată, a fost de acord ca Polaris să plătească o redevență mai mică, în timp ce localnicii trebuie să plătească mai mult pentru serviciile de salubritate oferite de Polaris.
Polaris intră în scenă în aprilie 2009
În actul adițional Nr. 3, din 8.04.2009, în ecuația concesionării serviciului public de salubrizare, apare și firma Polaris Holding din Constanța, cu care se semnează un contract pentru o perioadă de 6 luni. Prevederile acestui act adițional se prelungesc, dincolo de cele 6 luni invocate inițial, în data de 23.10.2009, prin actul adițional nr. 4.
Cu ocazia aceluiași act adițional nr. 4, se deblochează garanția UEG Mediu, depusă la bancă, conform dispozițiilor legale. Părțile se pun de acord să discute niște „nelămuriri”. Pe parcursul acestor „nelămuriri”, redevența, prevăzută de contractul inițial, rămâne suspendată. Reamintesc: problema cu reducerea redevenței a dus la plângerea penală formulată de liberalul Eduard Berca împotriva primarului Cârciumaru. În acest act adițional, este prima dată, conform documentației în posesia căreia mă aflu, când apar semne că părțile ar dori să opereze modificări, la nivelul redevenței.
În 2011, UEG Mediu, care trecea prin dificultăți financiare, a fost preluată de Polaris Mediu, cu tot cu groapa de gunoi. Director general a devenit un domn foarte vizibil în Gorjul ultimilor ani, Luis Ionuț Popa. Polaris Mediu, parte din Polaris Holding, reprezentată de Luis Popa, a ajuns astfel concesionarul contractului încheiat de UEG Mediu.
Polaris e avantajată, iar bugetul local este prejudiciat. În actul adițional nr. 6, se detaliază noua modalitate de calcul și de plată a redevenței, ce se aplică, începând cu primul trimestru al anului 2012.
ueg mediu by Matei Florin on Scribd
Reprezentanții primăriei au mărit tarifele la gunoi, fără a solicita acordul Consiliului Local, iar acest fapt s-a întâmplat doar în momentul în care a fost vorba de Polaris.