Unul dintre motivele pentru care liderii PNL au accelerat operațiunea de înlocuire a lui Florin Cîțu cu Nicolae Ciucă la șefia partidului ține de posibila vacantare a funcției de președinte în 2023, au declarat surse liberale.
Liderii PNL cred că Iohannis poate ajunge secretar general NATO, iar Ciucă – numit între timp președinte al Senatului după rocada la guvern cu PSD – ar candida pentru Cotroceni din postura de președinte interimar al statului.
Astfel, liderii PNL iau în calcul posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să fie în cărți pentru postul de secretar general al NATO în octombrie 2023, când va expira mandatul prelungit al lui Jens Stoltenberg. La vârful PNL există evaluarea că Iohannis ar avea șanse reale să preia șefia alianței nord-atlantice.
În acest scenariu, liderii PNL îl văd pe Nicolae Ciucă drept cel mai probabil candidat al partidului la postul de șef al statului, dat fiind că este liberalul cu cea mai mare încredere în rândul populației. Dar, pentru a fi candidatul PNL la prezidențiale, Ciucă are nevoie ca mai întâi să fie validat ca președinte al partidului, adică exact ceea operațiunea pusă acum în scenă de majoritatea liderilor PNL.
Dacă Iohannis va fi într-adevăr nominalizat ca secretar general al NATO, așa cum susțin unii lideri liberali, Ciucă ar urma să candideze la Cotroceni din postul de șef al Senatului. El își va duce mandatul de premier până în mai 2023, așa cum arată protocolul de colaborare al alianței, urmând să lase locul de prim-ministru unui membru PSD. După ce va pleca de la Palatul Victoria, Ciucă ar urma să ocupe locul de președinte al Senatului, poziție de pe care să intre în campania electorală pentru prezidențiale, susțin surse liberale pentru G4Media.
Agenția germană de presă DPA a scris în 4 februarie acest an că numele lui Klaus Iohannis a fost evocat pentru șefia NATO, alături de fostul premier britanic Theresa May, prim-ministrul olandez Mark Rutte, şefa guvernului eston, Kaja Kallas.
Una dintre problemele majore în calea numirii unui lider est-european ca secretar general al NATO a fost până în acest an relația cu Rusia, occidentul nedorind să irite Moscova printr-o astfel de numire. După declanșarea războiului din Ucraina însă, această reticență a aliaților NATO față de Rusia a dispărut.