Primul act care va fi emis de Guvernul Ciolacu II, așa-numita “ordonanță trenuleț,” oferă o imagine clară asupra modului în care această guvernare va funcționa: austeritate impusă prin înghețarea pensiilor și salariilor, suspendarea drepturilor legale ale cetățenilor și perpetuarea stării de ilegalitate.
Această ordonanță, devenită o tradiție anuală a coaliției PSD-PNL, blochează aplicarea unor legi adoptate chiar de parlamentarii acestor partide, sub impulsul populismului electoral.
Pensionarii, victime directe ale politicilor guvernamentale
Cei aproape 5 milioane de pensionari din România sunt printre cei mai afectați de această decizie. În loc să beneficieze de majorările mult promise prin lege, pensiile rămân înghețate la nivelul anului trecut.
Aceasta înseamnă că, imediat după sărbători, acești oameni se vor confrunta cu realitatea dură a prețurilor în creștere, fără un sprijin financiar suplimentar.
Mai mult, guvernul PSD-PNL demonstrează o inconsecvență flagrantă: promisiunea unei noi legi a pensiilor a fost unul dintre punctele centrale ale campaniei electorale, contribuind la obținerea a 38% din voturi. Însă, imediat după alegeri, coaliția a ales să încalce tocmai această lege, arătând un dispreț total față de angajamentele făcute în fața cetățenilor.
“Cutremur bugetar” sau o nouă cacealma?
Guvernul se laudă, prin toate canalele posibile, că pregătește un așa-zis “cutremur bugetar”. În realitate, această ordonanță trenuleț la fiecare final de an se amână aplicarea unor legi votate cu entuziasm populist de aceeași coaliție guvernamentală.
Anunțurile privind înghețarea salariilor și angajărilor în sectorul public nu reprezintă o măsură nouă, ci o obligație legală impusă în cazul în care nu există o lege a bugetului pentru anul următor. Cu alte cuvinte, ceea ce guvernul prezintă drept o “realizare” este, de fapt, o consecință directă a incapacității de a guverna responsabil și de a adopta o lege a bugetului la timp.
Înghețarea pensiilor și salariilor, combinată cu creșterea prețurilor, nu poate fi justificată prin discursuri pompoase sau articole plătite, ci doar printr-o schimbare radicală a modului de guvernare. Românii așteaptă măsuri concrete și respectarea angajamentelor asumate, nu promisiuni încălcate și austeritate mascată sub pretextul unei “reforme bugetare”.