Știri

Petrișor Peiu: Investitorii străini au investit de peste 2 ori mai mult în Ungaria cea naționalistă, decât în România pro-europeană. SUA, Germania și China preferă Budapesta, nu Bucureștiul

Cam de fiecare dată când se apropie de putere o formațiune care nu este pe placul stabilimentului românesc, se aud vocile care spun că „vor pleca investitorii”, dacă România nu rămâne pe mâinile unor formațiuni pro-europene. De altfel, Ungaria lui Viktor Orban este dată ca exemplu negativ, acesta fiind considerat „băiatul rău” al Uniunii Europene, iar țara sa este constant atacată pentru că ar duce o politică patriotică, după cum spunea Ministrul de Externe Peter Szjiarto.

Analistul Petrișor Peiu arată într-un articol pentru Spotmedia că mult trâmbițatul pro-europenism al României nu are nicio importanță din punct de vedere economic, companiile occidentale preferând să facă afaceri tot cu „naționalistul” Orban.

Astfel, ungurii au primit anul trecut investiții străine în suma ridicolă de doar 4,7 miliarde de euro. În comparație, România lui „Orban cel bun”, a primit 1,92 miliarde de euro investiții străine în anul 2020.

Mai mult decât atât, și înainte de pandemie, Ungaria era înaintea României la capitolul investiții.

„Pentru a fi foarte clar: există trei clasamente, pe care publicația americană Site Selection le întocmește pentru destinațiile globale de investiții, utilizând datele UNCTAD (Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare). Aceste trei clasamente sunt : investițiile străine/locuitor, cele mai bune destinații pentru investiții și cele mai bune destinații de investiții/locuitor. Cifrele nu știu să mintă și asta citim în graficul de mai sus: România s-a aflat, în 2019, pe locul 9 din primele 10 state est-europene ca volum de investiții străine/locuitor, iar Ungaria pe locul 2, cu un raport de 3,5 euro/1 euro în favoarea Ungariei. În ceea ce privește clasamentul celor mai bune destinații est-europene pentru investiții în 2020, care nu lua în considerare mărimea populației (a pieței, adică), România se afla pe locul 5, iar Ungaria pe 2, imediat după Polonia. Dacă ne uităm la clasamentul celor mai bune destinații pentru investiții, ponderat cu mărimea populației, România ocupa locul 10 printre statele est-europene în anul 2020, iar Ungaria se afla pe locul 3”, a arătat Petrișor Peiu.

Și la capitolul balanță comercială, comparațiile ne sunt defavorabile: „În anul 2019, chiar înainte de pandemie, Ungaria a exportat bunuri în valoare de 105 miliarde de euro și a importat bunuri în valoare de 101 miliarde de euro, rămânând și cu 4 miliarde de euro în buzunar. În același an, România a exportat bunuri de 61,8 miliarde de euro și a importat bunuri de 80,5 miliarde de euro, rămânând cu o gaură în balanța comercială de 18,7 miliarde de euro. Păi cum e „Orban cel rău” așa de naționalist și împotriva pieței, dacă promovează comerțul liber? Dacă noi suntem așa de europeniști și internaționaliști de ce exportăm doar 60% din cât exportă ungurii, deși suntem o economie cu 60% mai mare? Și de ce importăm cu un sfert mai puțin decât ei?”.

În timp ce România se laudă cu parteneriatul strategic cu SUA, iar ungurii sunt acuzați că fac afaceri cu Rusia, situația relațiilor economice ne arată o altă imagine: americanii fac de de două ori mai mult comerț cu Ungaria, decât cu țara noastră.

„ Ia să vedem cât de apropiați suntem noi de americani: în 2019 am avut un comerț bilateral de 3,32 miliarde de dolari, cu exporturi românești de 2,38 miliarde de dolari și importuri în România de aproape 1 miliard de dolari (sursa: AICI). În același an, Ungaria a exportat în SUA mărfuri în valoare de 5,3 miliarde de dolari și a importat de acolo mărfuri în valoare de 1,9 miliarde de dolari (sursa: AICI). Cu alte cuvinte, ungurii au un comerț bilateral cu partenerii noștri strategici de două ori mai mare ca al nostru!

Poate măcar la investiții americane să stăm mai bine. Ungaria a acumulat 11,6 miliarde de dolari ca investiții americane în cele peste 1.700 de companii maghiare cu capital american, care angajează 106.000 de persoane, mai mult de 1% din populația țării. De altfel, Statele Unite rămân cel mai mare investitor străin ne-european în Ungaria și cel mai mare partener comercial ne-european al țării”, a notat Peiu.

Aceeași situație se regăsește și-n parteneriatul cu Germania. Țara Angelei Merkel investește mai mult în Ungaria pe care o critică, decât în România președintelui Klaus Iohannis. Relații economice excepționale are Ungaria și cu Coreea de Sud și cu China, pe care România face tot posibilul s-o evite, dar și cu Taiwan-ul.

Ungaria a devenit al zecelea cel mai mare exportator de baterii pentru vehicule electrice din lume, iar, dacă ritmul actual de investiții se menține, tara are șanse bune să ajungă în top 5 mondial, în timp ce cea mai mare companie din România, constructorul auto Renault a luat decizia să construiască prima Dacie electrică, în China.

„Credeți că această știre a deranjat pe cineva de la București? Nici gând. Eu cred că dacă așa ceva s-ar fi petrecut în Ungaria, a doua zi „iliberalul” Viktor Orban i-ar fi pus pe francezi să returneze toate miliardele de dolari pe care le-au primit ca ajutor de stat, voi nu credeți?”, scrie Peiu.

„Hai să vedem realitatea că politica noastră de menținere a unui stat feudal sicofant nu dă roade și că avem nevoie de o viziune națională cu adevărat românească, de modernizare și europenizare a statului. Hai să vedem că mult-hulitul Viktor Orban și-a construit o țară mai modernă și mai europeană decât au făcut așa-zișii „pro-europeni” de la București”, concluzionează analistul.

Back to top button