Economie

Pensiile speciale sunt mici, susține Ministrul Finanțelor: „Impactul bugetar scade de la an la an”

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că obiectivul de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale din Produsul Intern Brut (PIB). obiectiv asumat de România, ar fi atins, pentru că acest procent a scăzut în ultimii trei ani.

Reamintim că România și-a asumat prin PNRR să reformeze pensiile speciale atât prin scăderea ponderii lor în PIB, dar mai ales prin introducerea principiului contributitivității. Proiectul de lege aprobat de guvern în decembrie și aflat acum în Parlament nu introduce însă principiul contributitivității la pensiile militare.

Câciu a declarat că pensiile speciale, în acest moment, reprezintă 0.8% din PIB, pentru că sunt pensiile militare care reprezintă aproape 11 miliarde de lei în 2023 şi restul 1,4 miliarde – magistraţi şi celelalte categorii.

”Sunt 12 miliarde de lei, dar această pondere a cheltuielior cu pensiile speciale scade de 3 ani de zile. În 2020 aveam 0.96% din PIB, apoi 0.93 % în 2021, 0.84% în 2022, iar anul acesta închidem cu 0.78%”, a spus ministrul.

Adrian Câciu a precizat că, în discuţia cu pensiile speciale, deşi se discută de scăderea cheltuielor, această scădere este realizată, iar problema o reprezintă ”celelalte elemente din jalon, o parte de contributivitate, vechime mai mare în muncă, care sunt cuprinse oarecum în proiectul dezbătut de Banca Mondială”.

”Raportul Băncii Mondiale l-am primit şi eu ieri, vreau să îl citesc în amănunt, astfel încât săptămâna viitoare înţeleg de la domnul ministru Budăi că are o discuţie şi cu Comisia Europeană, pe care variantă, din ce recomandări mai face, din raport”, a spus ministrul Finanţelor.

Adrian Câciu a menţionat că ”legea guvernului este în regulă, răspunde la jalon, dar e posibil să mai fie câteva tuşe de făcut”.

”Scopul este ca jalonul să treacă, să fie îndeplinit. Vorbim şi de ipocrizie politică, Obiectivul de reducere a cheltuieilor cu pensiile speciale, din PIB este atins, ce vrem să obţinem? A, vrem o reformă a pensilor speciale, să discutăm ce ar fi însemnat ea. Reformele acestea se puteau face şi fără PNRR, dacă voiam să le facem”, a declarat Câciu.

Întrebat care este calendarul adoptării legii, ministrul a răspuns: ”Cred că în martie se adoptă această lege în Parlament”.

1 comentariu

  1. Întregul sistem de pensii e o făcătură de comunism împuțit. Pensiile private și cele speciale sînt niște porcării. Ce ar fi dacă pensionarii ar primii banii numai de la fondul de pensii; și dacă contribuția le sistemul de pensii să fie facultativ. Ce se întîmplă cînd un contributor la pensii moare în prima zi de pensionar, banii cu care a contribuit ar trebuii să rămînă moștenire la: soți, copii, nepoți și strănepoți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button