Pensiile speciale cresc cu 15%, ajung la 16,8 mild. de lei, ceea ce reprezintă circa 1% din PIB.
Întrebat la B1 TV cât mai poate suporta statul astfel de cheltuieli, profesorul de economie Mondială Cristian Năsulea a explicat că deja bugetul nu mai suportă de mult acest tip de cheltuieli care nu sunt justificate şi care merg în esenţa lor, împotirva unei gândiri economice bune.
Năsulea a mai subliniat că aşa zisele pensii speciale sunt doar nişte privilegii care nu au niciun fel de legătură cu niciun sistem de pensii din lume de fapt.
Deja bugetul nu mai suportă de mult nişte cheltuieli care nu sunt justificate, care nu sunt contributive, care merg în esenţa lor, împotirva unei gândiri bune pe care ar trebui să o avem ca să organizăm un sistem de pensii în general, un sistem de pensii în care nici nu ar trebui să-şi aibă locul aşa zise pensii speciale, care de fapt sunt doar nişte privilegii, care nu au niciun fel de legătură cu niciun sistem de pensii din lume de fapt.
Spuneau că o să încerce să mai taie să mai elimine din aceste pensii speciale, nu s-a întâmplat absolut nimic.
Trebuie făcută o reformă, acum că politicienii sau generaţii de politicieni români au făcut lucruri în aşa fel încât să favorizeze anumite categorii profesionale şi că acum este greu să dăm înapoi după ce au fost instituite nişte privilegii pe care acele categorii profesionale şi le vor apăra în justiţie, este o chestiune care contează mai puţin când vine vorba de impactul sau de greutatea din ce în ce mai mare pe care aceste privilegii o pun asupra bugetului ţării şi în legătură cu nedreptatea pe care de fapt o creează într-o ţară în care un număr extrem de mare de pensionari sunt săraci, după toate criteriile pe care le putem folosi.
Au dat vreo două, trei ordonanţe, dar a naibii treabă numai la privat se aplică ce scria în ordonanţele alea, ceas, aşa la virgulă, dar la stat nu s-a tăiat nimic. Acum aleargă să tăie iarăşi 5 miliarde de la cheltuieli.
Boloş a luat în vizor aşa şi multinaţionalele, ne-a zis că nu o să crească taxe şi impozite şi atunci de unde o să adune bani la buget, nu?
Istoria recentă sau performanţele pe care le-a avut statul român în ultimul an în ceea ce priveşte reducerea de cheltuieli, lasă de dorit.
Ne lasă cu ideea că nu vor reuşi nici de această dată să reducă în mod semnificativ aceste cheltuieli, deşi în mod foarte clar reducerea cheltuielilor ar trebui să fie prioritatea numărul unu, în aşa fel încât să putem să începem măcar să revenim într-o direcţie mai bună în ceea ce priveşte deficitul bugetar.