Ministrul Agriculturii, Adrian Nechita Oros, a devenit un adevărat călău al agriculturii românești și nu se dezminte pe zi ce trece. Noua sa performanță este distrugerea programului TOMATA. Oros are un nou program de subvenționare pentru legumicultori însă sumele sunt derizorii și este mai mare bătaia de cap decât obținerea ajutoarelor.
Ministrul Playboy își bate joc de toate sectoarele din agricultură. Și-a bătut joc de țăranii români cu ordinul pentru limitarea numărului de porci în gospodărie, a dat 1 euro ANT(ajutor național tranzitoriu) pe cap de vacă, nu a mai dat subvențiile pentru secetă, iar acum a distrus programul TOMATA.
Acest program ajuta cu 3.000 euro, ferma mică de familie, producătorii de tomate (în spatii încălzite) produse primăvara devreme sau toamna târziu(cu costuri mari de încălzire).
Acum Oros le promite agricultorilor 30 milioane de euro pentru 7 tipuri de legume, din care reiese că o fermă de familie nu va primi o sumă mai mare de 500 de euro. Anul trecut(2020) la un buget de 40 milione de euro, programul Tomata a avut, în ciclul 1, în jur de 16.500 de beneficiari, pentru un singur produs tomate, iar acum sunt 30 milioane euro pentru 6 tipuri de legume.
Cum se mai pot lupta legumicultorii români pe o piață comercială comună concurențială în UE, când restul producătorilor din statele membre sunt la un nivel superior de dezvoltare, finanțare și creditare.
Titus Păunescu(AUR): ministrul Oros aruncă praf în ochi fermierilor
Anul trecut, suma destinată fiecărui fermier a scăzut de la 3 mii de euro la 2.250 de euro/1.000 mp, pentru că a crescut numărul fermierilor înscriși. Deci nevoi ar fi! Anul acesta, din totalul de 88 de milioane de euro destinate fermierilor, doar o parte se va duce către „Legume în spații protejate”, și deci o parte și mai mică va merge către cultivatorii de roșii.
Ministrul aruncă praf în ochi fermierilor cu două piste false pentru a justifica tăierea programului „Tomata”. Cheltuilelile nu au redus deficitul bugetar, susține ministrul, dar, de fapt, importul de tomate a crescut tocmai pentru că producția locală nu este corelată cu un lanț de distribuție corespunzător. Iar marile lanțuri de magazine preferă contractele din import, din varii motive, în timp ce roșiile românești putrezesc sau sunt preluate de samsari.
Totodată, Oros susține că programele ar trebui bazate pe bani europeni, nu pe subvenții de la buget. Răspunsul AUR: Dacă exista vreo variantă realistă de fonduri europene, sunt sigur că acei bani erau deja la fermierii români. Tocmai pentru că nu s-au aprobat astfel de fonduri, soluția a fost subvenția bugetară. Nu vom debloca anul acesta bani europeni pe agricultură, deci soluția e improprie. Susținem fermierii români să se organizeze cooperativ, conform Legii cooperației 1/2005.
Ce spune Oros despre programul lui minune cu varza roșie
“Ajutorul de minimis pentru susținerea legumelor în spații protejate – fostul program tomata. Am spus că programul tomata care s-a derulat pe o perioadă de 4 ani nu va mai continua așa, acest ajutor de minimis pentru susținerea legumelor în spații protejate, proiectul de Hotărâre de Guvern este în curs de definitivare, în consultare cu mediul asociativ din legumicultură și se acordă pentru mai multe legume: ardei, castraveți, tomate, varză albă, varză roșie și vinete”.
“Se acordă maxim 2.000 euro/1.000 mp/beneficiar/an. Sigur, avem un plafon de 150 milioane lei. Dacă valoarea alocată este depășită, cuantumul se reduce proporțional. Această sumă se repartizează în mod egal la toți beneficiarii eligibili. Schema se va derula prin APIA, ca să fie mai ușor verificabilă și monitorizabilă, iar controalele se vor efectua în echipe mixte de către APIA și DAJ-uri”, a mai spus Oros.