Aglomerație de candidați la șefia USR: partidul condus în prezent de tandemul Drulă-Barna a transmis vineri că opt candidați s-au înscris în cursa internă pentru şefia formațiunii care a ajuns, în acest moment, la doar 9% în opțiunile electoratului, la nivel național. Printre cei care îl vor contracandida pe actualul lider interimar al formaţiunii, Cătălin Drulă, pentru funcţia de preşedinte USR, se numără Octavian Berceanu, fost şef al Găzii de Mediu şi Allen Coliban, primarul Municipiului Braşov. Potrivit unui comunicat a formațiunii politice, „cei opt candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de preşedinte al USR sunt:
1. Octavian Berceanu – fost comisar-şef al Gărzii de Mediu
2. Allen Coliban – primar al Municipiului Braşov
3. Cătălin Drulă – deputat USR de Timiş, preşedinte interimar al USR, fost ministru al Transporturilor
4. Alexandru Kiss – şofer de tir, membru filiala USR Bălceşti, Vâlcea
5. Mihai Poliţeanu – deputat USR de Prahova
6. Miroslav Taşcu-Stavre – lector universitar, membru filiala USR Reşiţa, Caraş Severin
7. Cătălin Teniţă – deputat USR de Bucureşti
8. George Ungureanu – inginer în domeniul petrol şi gaze, preşedinte filiala USR Murighiol, Tulcea”.
Sursa citată mai menţionează că „viitorul preşedinte USR urmează să fie „ales prin votul tuturor membrilor”, „primul tur de scrutin se va desfăşura în perioada 6-10 iulie, iar „Congresul de validare a rezultatelor va avea loc online pe 16 iulie”, astfel că „primul tur de scrutin să debuteze pe 6 iulie, ora 10.00, şi să se încheie pe 10 iulie, ora 10.00, iar dacă „niciun candidat nu obţine majoritatea voturilor valabil exprimate, se va organiza un al doilea tur de scrutin în perioada 11-15 iulie, la care vor participa primii doi candidaţi clasaţi.
Drulă a devansat Congresul USR
Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă, propunea, recent, într-un mesaj intern către membrii USR, ca alegerile pentru funcţia de preşedinte deplin al partidului să fie organizate în luna iulie, în format online, deși congresul USR era programat pentru luna octombrie.
„A venit momentul să închidem disputele interne. Mai ales în contextul actual şi în perspectiva lui 2024, USR trebuie să aibă un leadership stabil şi un preşedinte ales cu voturile voastre. Nu mai putem aştepta până în toamnă”, le transmite Cătălin Drulă colegilor de partid.
„Propunerea mea este ca turul 1 să se desfăşoare între 6-10 iulie, turul 2 între 11-15 iulie şi congresul online de validare a alegerilor pe 16 iulie. Ulterior vom face un congres fizic pentru discutarea altor teme importante precum statutul”, le transmite el colegilor de partid, la finalul unui mesaj în care defineşte USR drept „cel mai mare partid de opoziţie din România” şi „singurul partid democratic, modernist, liberal din parlament”, care are „o responsabilitate uriaşă pentru ţară”.
Demisii cu acuzații dure
USR se confruntă în această perioadă cu un val de demisii, fiind chiar la un pas să piardă 15% din totalul de parlamentari. Cea mai recentă demisie din partid a fost înregistrată joi. Deputatul USR Tudor Benga a anunțat că pleacă din partid, într-o postare pe Facebook, adăugând că „nu este vorba de vreo plecare coordonată cu colegii din fostul PLUS care pleacă zilele astea în REPER”, ci că pleacă „în primul și în primul rând din cauza a ce se întâmplă la (organizația USR) Brașov”. Mai departe, Benga spunea că intenționează să folosească „platforma de parlamentar independent pentru a face tot ceea ce ține de mine ca în 2024 să-i aducem înapoi pe toți acești oameni deziluzionati la vot”.
„Ziua cea mai lungă și decizia cea mai grea! În urmă cu câteva minute mi-am dat demisia din USR. Nu, nu este vorba de vreo plecare coordonată cu colegii din fostul PLUS care pleacă zilele astea în REPER. Însă nici în USR nu mai pot rămâne fiindcă efectiv m-am săturat de războială permanentă și vreau să-mi pot dedica toată energia înspre a construi. Sunt de 6 ani în organizația asta, am pus enorm de mult suflet în evoluția ei, am dus grămezi de bătălii pentru principiile și valorile în care cred, însă a venit punctul în care trebuie să dau reset. Și pentru sănătatea mea dar și pentru misiunea publică pe care mi-am asumat-o în clipa în care am făcut pasul către politică în 2016”, a scris Tudor Benga, joi, pe Facebook.
Alți doi parlamentari anunțat miercuri că pleacă din USR și se alătură Partidului REPER. Este vorba despre Lorant Sas, deputat de Bistrița Năsăud, și Dragoș Popescu, senator de Dâmbovița, ambii foști membri ai USR.
„Suntem datori să recâștigăm încrederea cetățenilor în clasa politică, să muncim în interesul societății, să elaborăm și să amendăm legi care să le aducă certitudinea unui trai mai bun și speranța că următoarele generații vor găsi acele argumente pentru a nu emigra, pentru a-și duce o existență decentă în țara în care s-au născut”, a spus Sas.
„O opoziție constructivă, alături de voci marcante din cadrul societății civile, sau implicarea specialiștilor în deciziile politice, sunt repere care pot risipi această stare de lehamite a electoratului. Îmi doresc să ni se alăture, în acest proiect, cât mai mulți oameni de valoare!”, a adăugat el.
„Voi continua să lucrez pe problemele care m-au preocupat și în această primă jumătate a mandatului de senator: calitatea mediului, accesibilizarea și transparentizarea datelor publice, reforma instituțională, cu angrenarea în procesele de decizie și de elaborare a politicilor publice a societății civile, a experților și a mediului de afaceri. Alături de colegii mei, voi construi un REPER european mai bun pentru România”, a spus Dragoș Popescu.
Sas și Popescu sunt ultimii dintr-o serie de parlamentari care au demisionat din USR pentru a intra în REPER, partidul fondat de europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș. Marți, un anunț similar a fost făcut de Deputatul de Sălaj Alin Prunean.