Opinia specialiștilor este că eliminarea pensiilor speciale trebuie să se facă pentru categoriile de beneficiari ce ar urma să iasă la pensie de la aprobarea legii și publicarea în monitorul oficial, fără a fi afectate pensiile speciale ale celor care beneficiază deja de ea. Această măsură ar trebui urmată de impozitarea pensiilor speciale nesimțite, adică cele care depășesc salariul președintelui României.
Peste 200.000 de români sunt beneficiari ai pensiilor speciale. Deși există pensii speciale care se apropie și de 80.000 de lei, majoritatea sunt de aproape 5.000 de lei iar beneficiarii principali sunt polițiștii, militarii și magistrații.
Curtea Constituțională a spus că pensiile speciale care există deja nu se pot elimina, adică un drept dat nu se mai poate tăia, dar tot curtea constituțională a oferit soluția precizând să se referă la drepturile care au fost date.
Pe de cealaltă parte majoritatea pensiilor speciale aparțin militarilor. În afara unor generali de carton aceste pensii, cumulat cu pensiile normale, nu depășesc 5.000 de lei în fiecare lună. Avem practic aproape 200.000 de persoane, adică 200.000 de familii care sunt deja beneficiarii acestor pensii și eliminarea acestui venit ar genera un cataclism de care nu este nevoie în societate. Problema există românii plătesc, însă soluția nu trebuie să ducă la o altă problemă aproape imposibil de soluționat. Acești oameni și-au antamat niște cheltuieli, inclusiv credite bancare, iar eliminarea unui drept proiectat pe termen lung ar duce la imposibilitatea asumării pe mai departe a contractelor în derulare.
Tocmai de aceea soluția ar fi ca să se oprobe o lege de eliminare a pensiilor speciale dar ele să fie eliminate de la momentul la care legea a fost publicată în monitorul oficial și pentru beneficiarii ce ar fi urmat să le obțină de la acel moment încolo.
Dacă s-ar aplica această măsură banii dați de români pentru plata pensiilor speciale ar urma să scadă anual iar peste 10 ani nu am mai avea nici 30% din beneficiari iar în 15 ani pensiile speciale ar dispărea în totalitate. Oricum de aceste pensii de discută de aproape 10 ani, dacă s-ar fi luat măsuri din timp acum nu am fi discutat de ele.
În realitate guvernul PSD, PNL, UDMR dar și USR știu că aceasta este soluția deoarece ea a fost dată de curtea constituțională dar refuză să o vadă deoarece refuză să elimine pensiile speciale.