Regimul de impozitare pentru gazele naturale este de şase ori mai mare în România decât media Uniunii Europene, iar, pentru gazele offshore, de zece ori mai mare, spune Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.
Soluţia pentru asigurarea energiei pentru România o constituie deblocarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră, a subliniat ea, precizând că OMV Petrom a amânat cu încă un an, pentru 2023, luarea unei decizii dacă va scoate sau nu aceste zăcăminte:
- „România face parte din piaţa unică europeană, prin urmare evoluţiile la nivel european se reflectă şi pe piaţa internă (…) În acest context european mai larg, piaţa energiei din România este influenţată negativ şi de lipsa investiţiilor în noi capacităţi de producţie. În plus, avem resurse suplimentare de gaze naturale, deja descoperite şi evaluate, cum este Neptun Deep, care nu au putut fi deblocate din cauza cadrului legislativ nefavorabil.
- Într-un mediu de piaţă cu preţuri volatile, actualul cadru fiscal al gazelor naturale pune sub presiune investiţiile în proiectele de gaze din România, ameninţând astfel oferta internă.
- În continuare, ne intensificăm investiţiile în Explorare şi Producţie pentru a atenua declinul natural. Planificăm aproximativ 2,6 miliarde lei pentru acest segment de afaceri în 2022, în funcţie de climatul investiţional. Cu toate acestea, soluţia pentru asigurarea energiei pentru România o constituie deblocarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră.
- Povara fiscală în ceea ce priveşte gazele naturale descurajează investiţiile noi. Regimul de impozitare este de şase ori mai mare decât media UE; pentru offshore este chiar mai mare, de zece ori peste media UE. Într-un context de piaţă cu preţuri ridicate la gaz, impozitarea suplimentară şi preţul de referinţă pentru redevenţele pe gaze fac ca mediul investiţional să fie şi mai neatractiv.
- Ne-am luat angajamentul de a sprijini tranziţia energetică a României şi am propus cel mai mare plan de investiţii private din sectorul energetic: 11 miliarde de euro până în 2030. Avem nevoie însă şi de angajamentul politic pentru a restabili climatul investiţional în vederea realizării acestui plan.
- Decizia finală de investiţie pentru Neptun Deep a fost amânată de mai multe ori în absenţa unui cadru fiscal predictibil şi competitiv. Modificarea Legii Offshore este esenţială pentru ca gazele naturale din Neptun Deep să fie produse. Faptul că, până acum, nu am văzut progrese, a dus la încă o amânare a deciziei finale de investiţie până în anul 2023.
- Valorificarea propriilor resurse de gaze naturale generează trei categorii cheie de beneficii pentru o ţară precum România. În primul rând, este securitatea aprovizionării; resursele din Marea Neagră ar furniza suficient gaz pentru piaţa internă românească. În al doilea rând, acestea ar contribui la dezvoltarea economică prin venituri suplimentare la bugetul de stat şi prin noi industrii care se vor dezvolta. În al treilea rând, gazele naturale sunt fundamentale pentru o tranziţie energetică lină, fără întreruperi în fluxurile de energie. Gazele naturale joacă un rol critic în atenuarea dependenţei capacităţilor regenerabile de condiţiile meteo. Dacă un cadru fiscal competitiv ar fi fost în vigoare din 2018, primele volume de gaze din Neptun Deep ar fi fost disponibile în 2023”