Internațional

Polonia cumpără arme și tancuri cu fonduri europene – România are pe hârtie avioane, corvete și submarine

Polonia cumpără arme cu fonduri UE, dar trimite Kievului tancuri sovietice

Părea un model de sprijin occidental pentru Ucraina, numai că printr-o schimbare bruscă, Jaroslaw Kaczynski, eminenţa cenuşie a guvernului polonez, a trântit în nas ușa Kievului, impunând un embargo extrem de dur asupra importului de cereale și blocând exportul de arme : ”Nu le vom mai da Ucrainei. Cele moderne pe care le cumpărăm ne servesc pentru a ne apăra”, a adăugat șeful executivului, Morawiecki.

Pentru a îndulci pilula, Varșovia a anunțat totuși că hub-ul Rzeswoz va continua să acționeze ca o ușă rotativă pentru armele NATO îndreptate către frontul ucrainean.

Un adevărat triumf al egoismului polonez, care cu ocazia războiului din Ucraina, a făcut un comerț grozav, eliberându-se de ”fierul vechi” sovietic și înnoindu-şi arsenalul cu arme de ultimă oră.

A plasat cel puțin douăzeci și patru de comenzi majore pentru noi arme, justificându-le cu amenințarea rusă aflată atat de aproape.

Dar cum poate Polonia, care nu este o ţară prosperă, să-și permită aceste ”cumpărături compulsive”? Printr-o o serie de ”şmecherii”: în primul rând, prin creșterea dramatică a bugetului de război, care într-un an a ajuns de la 12, la 20,5 miliarde de euro (4% din PIB).

În al doilea rând, prin atragerea unui fond extrabugetar de 8 miliarde, finanțat de Banca Națională cu obligațiuni suverane pentru a fi reinvestite în arme.

Partea proastă este că și noi europenii plătim pentru bulimia poloneză cu Fondul pentru pace (EFF), un alt activ extrabugetar, pe care Bruxelles-ul îl folosește pentru a trăda tratatele comunitare care interzic utilizarea bugetului UE în scopuri militare.

Fondul este chiar în creștere, după ce în iunie a sărit de la 8, la 11,5 miliarde de euro.

Și-aşa de naşte un dubiu: nu cumva lobby-ul polonez a complotat cu succes pentru a extrage mai mulți bani din cele patru țări care suportă povara veniturilor?: Germania (25%), Franța (18%), Italia (13%) și Spania (9%). ). Ne place sau nu, Bruxelles-ul rambursează Varșoviei prețul armelor sovietice care au ajuns pe front, asigurându-i bani pentru achizițiile de război.

Datorită transferurilor tehnologice, Polonia va avea o industrie națională competitivă, care în viitor va exclude produsele europene.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button