Fundaţia „Méhes György”, înregistrată săptămâna trecută la Budapesta, a fost prezentată la Cluj-Napoca cu un spectacol de teatru-lectură al unei piese scrise de autorul de Méhes György, urmată de o conferinţă de presă. După cum a declarat Elek Nagy, moştenitorul scriitorului, în cadrul ceremoniei, Fundaţia “Méhes György” va porni cu un capital iniţial de 300 000 de euro, pe care speră să îl crească în timp la 3 milioane de euro. După Fundaţia “Baumgarten”, aceasta va deveni cea mai mare fundaţie din așa-zisul Bazin Carpatic dedicată conservării literaturii, transmite agenția maghiară de presă MTI.
Obiectivul principal al fundaţiei este să accentueze esenţa literaturii, “adică naţiunea trăieşte prin limba sa”, a subliniat Elek Nagy, adăugând că un alt obiectiv este acela de a sprijini cultura, literatura, poezia, tinerii scriitori, poeţii şi programele culturale din afara graniţelor Ungariei. Dar şi păstrarea tradiţiilor, şi promovarea coexistenţei paşnice dintre naţiuni se numără printre obiective, la fel ca păstrarea operei lui Méhes György, potrivit unui comunicat emis cu această ocazie.
În cadrul conferinţei de presă de luni, Kinga Andrea Erős, critic literar şi preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Ungaria, a declarat că a fost infirmat toposul conform căruia, înainte de schimbarea regimului comunist, nu s-au născut opere literare importante şi nu au ajuns în sertare. Piesa lui Méhes György este o dovadă în acest sens.
Gusztáv Láng, critic literar, a declarat că, în condiţiile economiei de piaţă, este important să recunoaştem că nu poate fi gestionată cultura conform criteriilor pieţei. “Poezia nu este un produs al pieţei însă devine produs, iar în acest fel îi umilim autorul”, a explicat acesta. Gusztáv Láng a susţinut că fundaţiile care sprijină literatura îl scutesc de fapt pe autor de cerinţele pieţei.