Numărul bugetarilor din România va crește și în 2024, ținând cont că statul a pornit angajările încă din prima zi a anului.
Țara noastră era oricum statul UE cu cei mai mulți bugetari și cea mai mare pondere a cheltuielilor din bugetul național pentru salariile bugetarilor.
Cumpătarea guvernanților în ceea ce privește resursele statului nu a fost fermă nici în perioada în care angajările la stat au fost înghețate, numărul bugetarilor crescând atât în perioada Cabinetului Ciucă, dar și în cea a Executivului Ciolacu.
În luna noiembrie din 2021, Nicolae Ciucă își începea mandatul de premier într-o nouă formulă guvernamentală, având ca partide componente PNL, PSD și UDMR, ceea ce însemna o mare Coaliție, capabilă să poată face mari reforme.
1.258.810 angajați la stat erau în noiembrie 2021, potrivit datelor Ministerului de Finanțe. În doar câteva luni, Guvernul Ciucă a luat primele măsuri de austeritate, blocând angajările la stat în perioada iulie-decembrie 2022.
Încercarea de cumpătare nu a dat roade, iar la rocada premierului (iunie 2023), când șefia Guvernului a fost preluată de Marcel Ciolacu, numărul angajaților la stat ajungea la 1.284.199 persoane. Iar tendința de creștere a continuat. Penultimele date oferite de Ministerul de Finanțe arătau că la stat erau 1.289.405 angajați, date aferente lunii octombrie 2023, în timp ce în luna noiembrie 2023, când sunt ultimele statistici publice, numărul angajaților la stat ajunseseră la 1.295.230.
Practic, Guvernul condus de Marcel Ciolacu e la mai puțin de 5.000 de posturi ocupate de pragul de 1,3 milioane.
Grosul angajaților este în administrația publică centrală, adică 829.358 de persoane, în timp ce în administrația publică locală numărul era de 465.872 de angajați pe posturi. Toți aceștia vor resimți reforma care ar trebui pregătită de Guvern în ceea ce privește noua lege a salarizării, aflată încă în stadiul discuțiilor între Putere și actorii sociali.
Angajările la stat, oficial înghețate din mai
La jumătatea lunii mai, în Monitorul Oficial era publicată ordonanța de urgență care îngheța angajările la stat tot anul 2023, fiind permise doar anumite excepții, aplicabile atât pe domenii întregi (sănătate, educație, asistență socială) sau organizarea de concursuri în cazuri temeinic justificate și cu acceptul Guvernului.
De asemenea, la finalul lui 2023, Executivul a hotărât cǎ în anul 2024 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice. Prin excepție, in cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget, respectiv prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice locale.