Actualitate

Noua lege pensiilor: bogații mai bogați, săracii și mai săraci. Cresc inechitățile, se mențin privilegiile

Guvernul României este dator cu o nouă lege a pensiilor. Deși recomandările europene vorbesc despre scăderea sau eliminarea inechităților, în realitate ele vor crește.

Actuala clasă politică își bate joc de români iar săracii vor deveni și mai săraci, iar bogații și mai bogați.

Așa se face că, în bătaie de joc, pensiile vor crește anul viitor cu aproximativ 13% dar în egală măsură. Așa se face că majoritatea românilor vor primi undeva între 100 și 300 de lei la pensie în timp ce privilegiații ce au pensii speciale vor primi și până la 10.000 de lei pe lună.

Da ați auzit bine, creșterea se face cu același procent, adică pensiile mici vor rămâne mici și pensiile mari vor deveni și mai mari.

O altă problemă majoră o reprezintă faptul că legea nu prevedere o creștere procentuală anuală astfel încât inflația să nu afecteze categoriile de cetățeni care sunt cei mai afectați: bătrânii. Deci pensiile nu se vor indexa anual cu inflația, totul va rămâne la mila guvernanților. Așa se face că timp de trei ani pensiile nu vor crește iar atunci când vor veni alegerile pensiile vor crește ca să îi mai păcălească încă o dată pe români. Spre exemplu în ultimii 4 ani prețurile s-au dublat, adică puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut la jumătate, însă valoarea pensiilor nu a crescut procentual. Deși s-au printat bani acești bani au ajuns la membrii de partid și firmele apropiate partidelor politice, ei sunt beneficiarii reali ai inflației.

Bătaia de joc la adresa românilor continuă: nu toți cetățenii sunt egali în fața legii, pensionare se face la vârste diferite pentru speciale. Așa se face că în continuare unii se vor pensiona la mai puțin de 50 de ani în timp ce alții vor fi nevoiți să muncească toată viața. Este o rușine că se mențin aceste inechități.

Pensionarea la vârste diferite pentru anumite categorii profesionale apropiate zonei politice ar putea fi percepută ca incorectă din mai multe motive:

  1. Discriminare: Această abordare ar putea fi considerată discriminatoare, deoarece ar trata diferit oamenii în funcție de profesia lor sau de afilierea lor politică. Discriminarea pe baza acestor criterii este adesea văzută ca inechitabilă și contrară principiilor de dreptate și egalitate.
  2. Politizare a procesului de pensionare: Implicarea politică în stabilirea vârstei de pensionare poate duce la politizarea procesului și poate crea suspiciuni cu privire la influența politică asupra deciziilor privind pensiile. Este important ca astfel de decizii să fie luate pe baza criteriilor obiective, cum ar fi vârsta, stagiul de cotizare sau nevoile individuale, în loc să fie influențate de factori politici.
  3. Inechitate și dezbinare: Diferențierea vârstelor de pensionare pe baza afilierii politice sau a categoriei profesionale ar putea crea sentimente de inechitate și dezbinare în societate. Aceasta ar putea alimenta tensiuni și conflicte între diferite grupuri și ar putea avea consecințe negative asupra coeziunii sociale.

În loc să se bazeze pe criterii politice sau profesionale, deciziile privind vârsta de pensionare ar trebui să fie luate pe baza unor principii de dreptate, sustenabilitate fiscală și echitate. Acestea ar trebui să țină cont de realitățile economice și demografice ale unei țări și să ofere protecție și securitate financiară pentru toți cetățenii în mod echitabil și nediscriminatoriu

Un alt motiv major pentru care noua lege a pensiilor este o bătaie de joc este acela că femeile se vor pensiona la o vârstă mai înaintată. Vârsta de pensionare la femei va crește cu trei ani, deci pe scurt: muncești până mori.

Creșterea vârstei de pensionare pentru femei cu trei ani, fără a lua în considerare diferențele de gen și realitățile specifice ale vieții acestora este percepută ca o măsură inechitabilă și insensibilă, care pune o grea lovitură pe umerii femeilor, afectându-le veniturile, sănătatea și nivelul de trai.

Politicienii de la PSD și de la PNL sunt misogini. Misoginia, definită ca ura, disprețul sau discriminarea față de femei, subminează egalitatea de gen și creează un mediu toxic care limitează potențialul individual și colectiv, necesitând astfel respingere și combatere fermă în vederea promovării unei societăți bazate pe respect, justiție și oportunități egale pentru toți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button