Sindicatele franceze și spaniole invită fermierii să blocheze granița pentru a cere concesii la combustibil, condiții economice mai bune pentru producție și export, comparativ cu concurența din țări terțe și criterii mai stricte pentru produsele care intră în Europa.
Cu câteva zile înainte de alegerile europene, fermierii au reînceput să protesteze. Într-un efort coordonat între asociațiile de fermieri francezi și omologii lor spanioli, aproximativ o sută de tractoare au creat mai multe blocaje rutiere la granița dintre Spania și Franța.
Potrivit sindicatelor care i-au convocat, 500 de fermieri și crescători din Gerona, Barcellona, Castiglione, Valencia și Zaragoza au blocat cu propriile vehicule granița la El Pertùs. Alte șase puncte de trecere a frontierei au fost blocate. Acțiunea ar trebui să dureze cel puțin 24 de ore.
Protestatarii au blocat trecerea în șapte puncte strategice ale graniței, care se întinde din regiunea Țării Bascilor până în Catalonia, creând aglomerație și perturbări grave ale mobilității. Autostrada Ap-7, artera principală care leagă cele două țări, este blocată în orașul La Junqueras, la ieșirea trei din Llers. Tot pe autostrada A2 s-au format cozi lungi de patru kilometri, iar pe drumul național N-II traficul este intens.
Spre deosebire de acțiunea din toamna trecută, când au avut loc ciocniri între fermierii francezi și spanioli, acum, agricultorii și fermierii din ambele țări cer să fie supuși acelorași taxe și standarde de mediu. Ei speră să „aiba un impact” asupra alegerilor și evidențiază natura comunitară a mișcării.
Între timp, și fermierii din cele mai radicale grupuri de la Bruxelles au anunțat că sunt pregătiți să invadeze marți străzile capitalei Belgiei, pentru o maxi-demonstrație împotriva politicilor UE, organizată de asociația olandeză Farmers Defence Force cu sprijinul a mai multor politicieni europeni ultra-naționaliști, la care sunt așteptate să participe peste cinci mii de vehicule agricole din Țările de Jos, Belgia, Germania, Polonia, România, Italia și Spania.
Protestele fermierilor zguduie de luni de zile Europa, iar episodul de luni sosește în mijlocul campaniei electorale europene și cu câteva zile înainte de vot.
Protestatarii se luptă împotriva creșterea costurilor de producție, doresc o mai mare siguranță alimentară și cerințe mai stricte pentru produsele care intră în Europa. De asemenea, aceștia cer deputaților UE o reducere a taxelor pe combustibilii de uz agricol, condiții mai bune pentru exportul produselor lor față de concurența din țările terțe și o lege europeană care să favorizeze produsele locale.