Politică

Nicușor Dan susține că el și Guvernul Bolojan sunt „oameni serioși”: „Vom face reformele promise”

Președintele României, Nicușor Dan, a ieșit public cu declarații grandioase despre „seriozitatea” Guvernului Bolojan și angajamentul său pentru reforme. Cu un ton de profesor tehnocrat, Dan a încercat să explice românilor că măsurile dure luate de executiv – creșterea TVA, înghețarea pensiilor, scăderea veniturilor – sunt doar „provizorii”. Mesajul? Să aveți încredere, pentru că… „suntem oameni serioși”.

Dar cât de serioasă este o guvernare care minte în campanie și lovește prima dată în populație?

Contradicții flagrante: TVA-ul care „nu va crește” a crescut

În campania electorală, Nicușor Dan a promis că TVA-ul nu va fi majorat. A fost una dintre puținele declarații clare ale unui candidat cunoscut pentru lipsa sa de carismă politică, dar a fost destulă pentru a liniști electoratul urban. Acum, TVA-ul a crescut, fără explicații convingătoare. În loc să-și asume ruptura față de ce a promis, președintele spune că „piețele financiare cereau un semnal”. Cu alte cuvinte, oamenii au fost sacrificați pentru a liniști băncile și agențiile de rating.

Reforma de carton: privilegiații rămân protejați

Pe tema pensiilor speciale, președintele a rostit un adevăr spus cu jumătate de gură: politicienii au greșit atunci când au permis ca pensiile magistraților să depășească salariile. Dar în loc să taie imediat aceste privilegii, Guvernul Bolojan a preferat să lovească în toată populația. De ce? Pentru că „nu aveam timp să reformăm statul, trebuia un semnal rapid pentru piețele financiare”.

Cu alte cuvinte, statul n-a avut timp să curețe pensiile speciale, dar a avut timp să scumpească pâinea.

Guvernarea tehnocratică devine guvernarea cinică

Nicușor Dan și Ilie Bolojan conduc România ca pe un experiment de laborator în care oamenii sunt doar cifre. Declarațiile despre „transparență în companiile de stat” și „reorganizare teritorială” sună bine în teorie, dar nu au niciun impact asupra milioanelor de români care nu-și mai permit facturile, medicamentele sau alimentele de bază.

„Vom plafona indemnizațiile la un nivel rezonabil”, spune Bolojan, în timp ce șefii de la CFR Călători și Aeroporturi București încasează zeci de mii de euro pe lună, fără performanță. Până acum, niciunul n-a fost schimbat. Niciunul n-a returnat vreun leu.

România în derivă socială

Acest „pact cu piețele” este, de fapt, un contract de abandon social. În loc să optimizeze cheltuielile statului, Guvernul Bolojan lovește direct în familiile sărace, în muncitorii care n-au pensii speciale, în micii antreprenori care vor fi zdrobiți de birocrație și taxe.

Românii sunt obligați să se „strângă cureaua”, în timp ce statul continuă să pompeze bani în structuri politizate, agenții inutile și contracte cu dedicație.

Concluzie

Nicușor Dan spune că România poate intra în OCDE în 2026. Dar cu ce cost? Cu un popor umilit, mințit și jecmănit în numele reformei? Cu cetățeni sacrificați pentru ratingul de țară? România are nevoie de reforme reale, dar și de lideri care să apere interesul public, nu să-și justifice incompetența cu vorbe goale despre „seriozitate”.

În fața unei asemenea guvernări, românii nu mai au nevoie de promisiuni, ci de curaj – și de o opoziție care să nu tacă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button