Primarul Capitalei, Nicușor Dan, afirmă că în ultimii ani, urbanismul din București a fost o golănie, care a costat scump orașul și locuitorii săi. În cauză, a hotărât să introducă pe ordinea de zi a ședinței CGMB de vineri proiectele de hotărâre pentru suspendarea pe doi ani a PUZ-urilor de sector din Capitală.
Primul și cel mai important argument pentru suspendare: aceste PUZ-uri de sector reprezintă o agresiune intolerabilă asupra sănătății bucureștenilor, fiindcă ele impun dispariția a sute de hectare de spațiu verde prin transformarea lor în spații construibile. Nu e o metaforă, e vorba efectiv de sute de hectare, iar așa ceva e absolut scandalos. Sunt zeci de mii de copii și zeci de mii de vârstnici care suferă de boli respiratorii și boli cardiovasculare, pentru că orașul e din ce în ce mai poluat și mai aglomerat.
Al doilea argument pentru suspendare: prin aceste PUZ-uri de sector se împiedică dezvoltarea infrastructurii Capitalei, a proiectelor prin care orașul va avea un transport mai bun și mai rapid. Spre exemplu, PUZ Sector 5 împiedică linia de metrou de suprafață care leagă cartierele Giulești și Ferentari de Pipera, Gara de Nord, Otopeni, prevăzând construcția de blocuri pe amplasamentul liniei (prin metrou de suprafață, prin extinderea liniilor de tramvai, prin lărgirea străzilor). Fără niciun fel de corelație cu infrastructura rutieră, traficul devine și mai aglomerat decât este azi, iar acest lucru e inacceptabil.
Al treilea argument: PUZ-urile de sector blochează dezvoltarea facilităților de petrecere a timpului liber pentru bucureșteni. E absurd să permitem existența unor PUZ-uri care prevăd construcția blocurilor de 10 etaje pe malurile lacurilor bucureștene, în zone care ar trebui să fie locuri pentru practicarea sporturilor și pentru recreere. E de menționat de asemenea că două dintre aceste PUZ-uri (PUZ sector 3 și PUZ sector 6) au fost deja anulate de justiție, în primă instanță, instanța apreciindu-le ilegale. După ce aceste PUZ-uri de sector vor fi suspendate de către CGMB, și am încredere că majoritatea din Consiliul General al Capitalei așa va vota, vom reveni la un regim echilibrat de dezvoltare a Bucureștiului, bazat pe Planul Urbanistic General (PUG).
Pe perioada de suspendare a PUZ-urilor, ne vom ocupa de actualizarea acestui PUG, astfel încât el să reflecte realitățile urbane ale momentului, menținând în același timp spațiile verzi ale Capitalei. Prin urmare, orice autorizație de construcție și orice certificat de urbanism se vor emite în continuare prin aceeași procedură, doar că autoritățile locale se vor raporta la PUG și nu la PUZ-uri.
De asemenea, orice construcție deja începută, pe baza reglementărilor în vigoare, va putea continua, pentru că legislația nu acționează retroactiv, ci doar pentru viitor. Indiferent de presiuni, nu voi ceda și voi face ceea ce trebuie pentru apărarea sănătății bucureștenilor și pentru corecta dezvoltare urbanistică a Capitalei.