”Ce ați făcut la revoluție?” a fost întrebat Nicolae Ciucă de moderator.
Ciucă a răspuns: ”(…)misiuni specifice”.
”(… )E foarte simplu. La revoluție eram comandant de pluton la Batalionul 121 Cercetare și am executat misiunile care au precedat ziua de 22 decembrie în municipiul Craiova, după care, în după-amiaza zilei, după ce a fugit Nicolae Ceaușescu cu elicopterul, am fost retrași în cazarmă. Și de acolo toate activitățile pe care le-am desfășurat au fost cu îndeplinirea unor misiuni în seara zilei de 22 în centrul orașului pînă pe 23 decembrie, ulterior am intrat din nou în cazarmă. Și acestea au fost activitățile personale ale unității.
Noi eram o unitate de cercetare și trebuia să fim în măsură să executăm misiuni specifice. Să mergem la anumite misiuni pentru a identifica dacă într-adevăr într-un anumit loc a fost un desant, cum se vehicula la vremea respectivă, cum erau zvonurile”.
Întrebat dacă asta însemna și verificarea zvonurilor cu teroriștii, Ciucă a răspuns afirmativ:
”Au fost colegi de-ai mei care au ieșit din cazarmă și au verificat aceste zvonuri. Era în funcție de cum se repartizau misiunile pe sub unități(…)
Nu eram pregătiți pentru acel moment, pentru că niciodată nu cred că s-a gîndit nimeni că se va ajunge într-un moment în care se poate produce prin dezinformare atît de multă deglingoladă în ceea ce înseamnă conducerea și întrebuințarea forțelor(…) Și aici, apreciez modul de reacție a comandanților de la vremea respectivă, pentru că nu s-au dus după fiecare informație și au stat, au analizat. Dar din punct de vedere al experienței proprii, nu mi-aș dori niciodată să mai trec prin așa ceva” a mai spus candidatul PNL.
Trăgînd linie și adunînd, fostul comandat militar din timpul Revoluției de la Craiova recunoaște că a fost traumatizat de acele evenimente, că a fost haos și dezinformare la nivelul armatei în acele zile, dar refuză să spună concret ce a făcut începînd din ziua de 16 decembrie cînd, conform cărții sale, a fost chemat urgent la unitate, ce misiuni a executat în noaptea de 22 spre 23 decembrie, ca și în zilele fierbinți care au urmat după fuga lui Ceaușescu, incluzînd amenințarea așa-zișilor teroriști, semnalați și la Craiova, conform spuselor sale.