Actualitate

Nepăsarea autorităților române ne costă scump. La propriu! UE vrea să sancționeze România pentru gropile de gunoi ilegale

Autoritățile române funcționează numai atunci când sunt amenințate. Ministerul Mediului promite că închiderea depozitelor de deşeuri neconforme va fi facută în cel mai scurt timp posibil. Șapte din cele 63 de depozite vizate au fost deja închise şi ecologizate, iar în teren se lucrează susține ministerul mediului.

”Secretarii de stat Raul Pop şi Ionuţ Banciu au participat, astăzi, la o întâlnire de lucru alături de reprezentanţi ai Administraţiei Fondului pentru Mediu, ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi ai Gărzii Naţionale de Mediu. Tema întâlnirii a fost stadiul actual al închiderii depozitelor de deşeuri neconforme din ţară, dar şi măsurile care se impun pentru accelerarea acestui process” a transmis, joi, Ministrul Mediului

În mai 2020, Comisia Europeană a adresat României scrisori de punere în întârziere solicitând să îşi protejeze populaţia împotriva poluării aerului şi să pună în aplicare hotărârea Curţii de Justiţie a UE privind neînchiderea depozitelor de deşeuri ilegale.

Comisia îndeamnă insistent România să închidă, să etanşeze şi să restaureze din punct de vedere ecologic depozite ilegale de deşeuri şi să se conformeze hotărârii Curţii de Justiţie a UE din 18 octombrie 2018.

”Hotărârea Curţii se referă la 68 de depozite de deşeuri, dintre care doar 20 au fost închise definitiv până în prezent. Până în ianuarie 2020, cea mai mare parte a lucrărilor necesare pentru închiderea, etanşarea şi regenerarea celorlalte 48 de depozite de deşeuri nu fuseseră încă planificate, aprobate sau demarate. În consecinţă, ca urmare a hotărârii Curţii, Comisia adresează o scrisoare de punere în întârziere. România are la dispoziţie patru luni pentru a remedia situaţia”, explica CE.

Back to top button