Jurnalistul Claudiu Pîndaru l-a întrebat pe Mircea Geoană ce a căutat în 2009 la Moscova.
„Rusia se afla în relație de parteneriat cu NATO. Mai bine mă duc eu la Moscova decât să vină rusul aici. Am fost la Moscova în calitate de candidat la președinție. A fost o vizită exploratorie. Cred că mă pricep la jocul diplomatic”, a fost răspunsul lui Mircea Geoană.
Candidații la alegeri au fost întrebați de moderatori ce vor face dacă ajung în funcția de președinte și îi va suna Donald Trump pentru a discuta ce soluție ar trebui aleasă privind Ucraina, inclusiv o pace cu condiția dezmembrării Ucrainei și care ar fi conturul unei păci juste și durabile.
Mircea Geoană a răspuns: „Ucraina nu are resurse să recupereze teritoriile pierdute. Voi discuta cu Trump ca Ucraina să rămână un stat european și pro-occidental”.
Iată care a fost răspunsul lui Kelemen Hunor: „Dezmembrarea Ucrainei nu este o variantă acceptabilă, pentru că asta înseamnă că a învins Rusia. Pentru România ar fi o catastrofă să nu avem o adâncime strategică și Rusia să vină spre noi. Securitate și pace”.
Elena Lasconi a avut o reacție vehementă față de soluția propusă de Mircea Geoană privind pacea în Ucraina: „Nu este o soluție cedarea de teritorii, așa cum propune domnul Geoană. Dacă Ucraina va ceda teritorii, Rusia nu se va opri. Este esențial să ajutăm Ucraina să câștige războiul”.
„I-aș spune președintelui Trump că e timpul ca Ucraina să se alăture NATO. Voi fi un președinte care nu va implica România în niciun război”, a fost replica lui George Simion.
La rândul său, Cristian Diaconescu a precizat: ”Aș propune armistițiu”.