Politică

Ministrul Mediului, despre fermierii din Lungulețu: „Să intre în legalitate, să plătească apa”

Statul român vrea declarații, contracte și taxe pentru o găleată de apă. Fermierii de la Lungulețu, sub presiunea controalelor

În loc de sprijin, agricultorii primesc birocrație și amenințări cu sancțiuni

Protestul fermierilor de la Lungulețu, care irigă culturile cu apă din râul Dâmbovița, a scos la iveală ipocrizia politică și incoerența instituțională a statului român. În timp ce ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le promite agricultorilor că nu vor mai fi controlați și că se caută soluții pentru a nu plăti apa, ministrul Mediului, Diana Buzoianu, spune clar: controalele vor continua, iar apa, chiar și din râuri, trebuie plătită.

„Este vorba de sume modice, sub 10 lei pentru o mie de metri cubi de apă de suprafață. Dar legea trebuie respectată”, afirmă ministrul Mediului, într-o declarație pentru Antena 3 CNN.

Fermierii cer dreptul la muncă, Guvernul cere formulare și contracte

Situația de la Lungulețu a devenit simbolică pentru ruptura tot mai mare dintre realitatea de pe teren și discursul oficial. Fermierii nu cer subvenții sau privilegii, ci doar dreptul de a uda culturile cu apă dintr-un râu care curge prin localitatea lor de zeci de ani. În schimb, sunt întâmpinați cu:

  • cerințe de declarare a cantității de apă consumate,
  • contracte obligatorii cu Apele Române,
  • controale pe teren, făcute fără avertisment,
  • și promisiuni contradictorii din partea miniștrilor.

Ministerul Mediului insistă pe control, nu pe sprijin

Ministrul Buzoianu a respins ideea vreunui sprijin financiar pentru apă:

„Ministerul Mediului nu se ocupă cu subvenționarea apei pentru agricultură. Fermierii vor plăti. Repet: o sumă modică.”

Tot ea a confirmat că, în ciuda mesajelor „conciliatoare” ale colegului Barbu, controalele nu se vor opri, ba chiar vor fi înăsprite acolo unde se constată „încălcări flagrante ale legii”.

Soluția oferită: listă de fermieri până în septembrie și contracte

Administrația Națională „Apele Române” a anunțat că până la 15 septembrie va întocmi o listă a agricultorilor interesați de apă, urmând ca toți să semneze un contract-cadru, care va conține:

  • programul de furnizare,
  • condițiile tehnice,
  • tarifele aplicabile.

Cu alte cuvinte, libertatea de a trage o pompă în râu este înlocuită de hârtii, birocrație și monitorizare permanentă.

Guvernul nu vorbește aceeași limbă

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a dus la Lungulețu în speranța de a calma spiritele, promițând fermierilor că nu vor mai fi controlați și că se va găsi o soluție corectă pentru ei. Dar mesajul său a fost anulat de poziția fermă a Ministerului Mediului, care refuză orice fel de flexibilizare.

„Nu este niciun fel de contradicție”, a spus Buzoianu. Dar realitatea arată altceva: doi miniștri, două discursuri complet diferite.

O țară în care statul încurcă, nu ajută

Fermierii români sunt tratați ca suspecți, nu ca parteneri. În loc să fie sprijiniți, li se cere să plătească, să declare, să semneze, să aștepte, în timp ce culturile lor riscă să se usuce. Statul român s-a specializat în a complica exact ceea ce ar trebui să sprijine. Iar Guvernul Bolojan pare incapabil să vorbească pe o singură voce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button