Politică

Ministrul Mediului, acuzat de dezinformare: Banii pentru Rabla NU vin din bugetul de stat

Prosumatorii cer transparență și adevăr: „E un mit periculos care trebuie demontat”

Ministerul Mediului, condus de Diana Buzoianu, este acuzat de reprezentanții prosumatorilor că lansează declarații înșelătoare privind finanțarea Programului Rabla, blocat timp de săptămâni fără explicații legale. La mijloc este o confuzie intenționată – spun ei – între bugetul de stat și bugetul Fondului pentru Mediu, care are surse complet diferite.

Vicepreședintele Asociației Prosumatorilor din România, Ciprian Cherciu, a explicat într-o intervenție publică faptul că fondurile pentru Rabla nu provin de la bugetul de stat, ci din taxe de mediu, certificate de emisii și mecanisme europene. Aceste fonduri nu pot fi redirecționate după bunul plac al guvernului.


Un buget tăiat de trei ori și un program suspendat ilegal

Reluarea Programului Rabla vine cu un buget de trei ori mai mic față de cel promis în luna iunie. În plus, suspendarea programului în 18 iunie nu are un temei legal, susține Cherciu:

„Am cerut documentul oficial de suspendare și nu există. Doar un comunicat de presă. Legal, programul este suspendat abuziv.”

Această lipsă de transparență vine în contextul în care tot mai mulți români investesc în mobilitate electrică și sustenabilă, considerând programul Rabla un instrument-cheie de reducere a poluării urbane.


Ministrul Buzoianu: între confuzie și manipulare?

Declarațiile ministrului Diana Buzoianu, potrivit cărora bugetul Rabla a fost redus din cauza „momentului economic dificil” și a necesității reducerii deficitului bugetar, sunt descrise de specialiști ca fiind „o formă de dezinformare periculoasă”.

„Nu ai voie să minți publicul că tai Rabla pentru că România nu are bani. Banii sunt acolo – în Fondul de Mediu, care NU poate fi folosit pentru altceva. Este o deturnare a sensului politic al acestui instrument”, a spus Ciprian Cherciu.

Mai mult, Diana Buzoianu a pus sub semnul întrebării eficiența ecologică a mașinilor electrice. Însă, potrivit statisticilor, cele 10.000 de vehicule electrice vândute în 2023 în România au produs o reducere a emisiilor echivalentă cu peste 3.500 hectare de pădure urbană.


Rabla – un program validat internațional, ignorat de Minister

Rabla este un program recunoscut și susținut de organismele internaționale de mediu, inclusiv în strategii UE privind tranziția verde. Tăierea fondurilor și manipularea publicului prin ambiguități bugetare subminează încrederea în politicile de mediu și ridică semne de întrebare cu privire la competența actualului ministru.


Concluzie: Tăcerea documentelor și zgomotul propagandei

În loc să sprijine tranziția ecologică, Ministerul Mediului pare preocupat să o saboteze discret, ascunzând în spatele „crizei bugetare” lipsa de voință politică. Românii nu trebuie să accepte o versiune trunchiată a realității.

Iar dacă nici ministrul mediului nu respectă adevărul despre mediu, cine o va face?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button