România a fost cel mai cuminte membru al Uniunii Europene, punând în practică tot ce ni s-a cerut, iar acum nu mai avem energie suficientă.
Aceste afirmații au fost făcute de însuși ministrul energiei, Sebastian Burduja. Ministrul a explicat că România a închis – la cererea UE – tot ce înseamnă energie pe bază de cărbune, iar acum este la mâna importurilor.
„România este un foarte bun cetățean european în sectorul energetic. De ce? Am făcut tot ce ni s-a cerut. Am intrat pe traiectoria de decarbonizare. Am închis, în trecut, grupuri pe cărbune. De aceea, am ajuns, azi, să fim dependenți, pe anumite intervale orare, de importuri şi suntem cu o capacitate de interconectare de 3.500 de megawaţi. Avem 10 linii, erau nouă până de curând, acum avem şi Reşiţa-Pancevo, urmează încă cel puţin două sau trei linii cu Republica Moldova, încă două cu Ucraina, deci o să nu ducem undeva la 16 linii în următorii doi-trei ani”, a spus Sebastian Burduja, în cadrul evenimentului „Energy Forum: 2025-anul marilor provocări. Deciziile care ar putea pune frână marilor proiecte de investiții”.
Mai mult, România plătește un preț mai mare decât Austria, țară care nu are nici pe departe resursele României.
„Dacă față de anul 1989 am pierdut jumătate din capacitatea de producție în bandă, fără să punem mare lucru în loc, în afară de energie regenerabilă, până în 2012, cu siguranță aceasta este explicația principală în care ne găsim astăzi. Mai există o explicație și nu am ascuns faptul că, pe masa miniștrilor Energiei, la nivel european, am adus problema diferențelor de preț între Europa de Vest și Europa de Est. Ea se întâmplă și astăzi. Avem un preț dublu față de Austria, de exemplu”, a spus Sebastian Burduja.
Această situație dramatică vine în contextul în care România nu mai are niciun fel de industrie semnificativă, care să consume energie.
Realitatea că România a fost dezindustrializată, din 1989 încoace, a fost confirmată chiar de ministerul energiei, anul trecut.
Atunci, instituția condusă de Burduja explica faptul că România nu are probleme cu consumul de gaz, pentru că nu mai are industrie.
1989, în ultimul an lui Nicolae Ceaușescu, România consuma aproape 30 de MILIARDE de metri cubi de gaz.
Vârfurile de consum din ultimii ani au fost în jur de 65-70 de milioane. Orice alt comentariu este de prisos.