Politică

Ministrul de externe maghiar îl sfidează pe Aurescu: Continuăm programul de dezvoltare economică în Transilvania

Pentru Ungaria, stabilitatea politică din România este, din mai multe motive, de o importanţă majoră, la care Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) contribuie cu o mare valoare adăugată, a declarat, marţi, la Bucureşti, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.

Potrivit comunicatului remis de MAE ungar, şeful diplomaţiei de la Budapesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă comună alături de vicepremierul român şi liderul UDMR, Hunor Kelemen, că România este a treia piaţă de export a Ungariei şi al 9-lea partener comercial. În plus, în această ţară există şi o comunitate maghiară semnificativă.

“Este în interesul nostru să existe stabilitate politică (în România). UDMR contribuie la aceasta şi, din acest punct de vedere, oferă o mare valoare adăugată”, a afirmat Péter Szijjártó.

Acesta a subliniat că Guvernul ungar intenţionează să continue programul de dezvoltare economică în Transilvania, care este de mare ajutor pentru afacerile locale, singurul factor care-i poate crea obstacole fiind mediul inflaţionist ca efect al războiului.

“Într-un mediu inflaţionist de război resursele se restrâng, dar vom oferi tot ce putem”.

România nu și-a dat acordul pentru programul de investiții derulat de Ungaria în Transilvania și că poate fi discutat dacă acest program înalcă prevederile din Tratatul UE în privința compatibilității cu piața internă a ajutoarelor de stat, spunea ministrul român de externe Bogdan Aurescu în 2020.

Szijjártó a mai adăugat: “Nu vrem să inventăm roata, (…) venim la UDMR şi îi întrebăm ce părere au despre ceea ce este necesar pentru consolidarea în continuare a comunităţii maghiarilor din Transilvania.”

Politicianul de la Budapesta a subliniat că Ungaria va sprijini UDMR în apărarea drepturilor la educaţie a comunităţii maghiare. În acest context, a salutat faptul că şi în acest an este asigurat începutul anului şcolar elevilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi şi-a exprimat speranţa că, începând cu anul 2023, instituţia va putea funcţiona din nou ca instituţie independentă de învăţământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button