Actualitate

Mihai Neamțu despre Andreea Moldovan: nu orice șofer este bun ministru al transporturilor. Nesimțirea celor care au blocat economia

Poți respecta profesionalismul doctorului Andreea Moldovan, care se limitează totuși la o arie restrânsă de specializare. Poți admira chiar și decizia unui medic de-a pleca din Elveția pentru a reveni cu elan patriotic în România. Foarte bine. Pentru toate acestea își primește un salariu bunicel. Vă atrag însă atenția că nu orice șofer sau bun mecanic auto e neapărat un strălucit ministru al Transporturilor. Treaba e mai complicată.

Politicile publice afectează o națiune întreagă și izvorăsc dintr-un set de convingeri filozofice adânci. Dacă tu crezi că libertatea este o valoare mai puțin importantă decât siguranța, bunăoară, deciziile tale vor favoriza controlul populației. Dacă tu nu crezi că piața liberă oferă soluții mai bune decât autobuzele lui Firea sau TIR-urile lui Arafat, atunci vei apăra mai departe achizițiile directe și risipa banului public. Ș.a.m.d.

Aici apare și argumentul moral: controlul democratic al puterii. Când e vorba de închiderea școlilor sau alte decizii care afectează viața a milioane de români (inclusiv a celor sănătoși plasați în țarcul din afara spitalelor), atunci chiar și cetățenii lipsiți de pregătire medicală au dreptul la opinie, la satiră sau pamflet. Respectăm medicii în sala de operație, dar nu-i tămâiem, că-s oameni ca și noi.

În particular, politicile de lockdown visate de faimoasa doamnă Moldovan se fac pe banii adulților și ai copiilor care n-au astăzi drept de vot, dar care vor achita o scumpă nota de plată. Când? Prin 2030-2040, când ne vom apropia de incapacitate de plată.

Încă ceva: mă uimește zilnic nesimțirea celor care pot bloca economia și inițiativa privată pentru ca să hrănească nomenclatura de partid și birocrația etatistă, împrumutând zeci de miliarde de euro fără să mă consulte și pe mine, cetățean terorist, filozof ignorant și biet contribuabil.

Revenind la transferul de competențe, vă fac o mărturisire: n-am pretins niciodată că din lectura unor autori ca Atanasie cel Mare, Grigorie de Nyssa sau Hegel (i-am studiat la doctorat) poate genera niște politici publice inteligente pentru aviație, grădinițe sau industria Horeca. Nu, absolut deloc. Eu n-am asemenea pretenții gnostice și totalitare.

De aceea, le cer experților cocoțați prin „grupuri strategice” să-și vadă lungul nasului, să nu uite că prostia ne vizitează pe toți, să-și declare onest convingerile filozofice socialiste, libertariene, conservatoare ori liber-schimbiste și să verifice în Google translate vechiul dicton latinesc: „audiatur et altera pars.”

Doar acceptarea propriilor limite ar putea stopa degradarea galopantă a a democrației, topind și aroganța decidenților infailibili care le-au citit și le-au fumat pe toate.

Mihai Neamțu

Back to top button