Politică

Mihai Busuioc, noul judecător CCR: Rude la stat, imobiliare offshore și economii „miraculoase”

Deși România este măcinată de crize și austeritate, pentru unii „aleși” ai sistemului, viața pare un permanent câștig. O demonstrează perfect Mihai Busuioc, noul judecător al Curții Constituționale (CCR), omul care a reușit performanța să strângă mai mulți bani decât a câștigat. Iar în spatele averii impresionante stau rude bine poziționate, imobiliare în lanț și legături cu firme offshore.


Averea unui „servitor al statului”

Mihai Busuioc a fost, până recent, președintele Curții de Conturi – instituție care ar trebui să vegheze la cheltuirea corectă a banului public. Acum a fost numit judecător la CCR, cu un salariu de aproximativ 30.000 de lei pe lună și pensie specială garantată.

Însă declarațiile de avere semnate de Busuioc ridică semne majore de întrebare:

  • Într-un an fiscal, a declarat economii de peste 200.000 de euro, în timp ce veniturile familiei erau de circa 140.000 de euro.
  • Deține mai multe imobile în București și în zone de lux, în valoare de milioane de euro, fără ca sursa clară a fondurilor să fie documentată.
  • Este asociat (direct sau prin interpuși) în tranzacții imobiliare prin firme înregistrate în jurisdicții offshore, inclusiv Cipru și Malta.
  • O parte din veniturile declarate ca „dividende” provin de la societăți care nu au activitate economică vizibilă.

Cum reușești să economisești mai mult decât câștigi? Doar dacă sistemul te iubește.


Familie de „bugetari privilegiați”

Busuioc nu e singur în această rețea de influență. Soția sa, cumnata și alte rude apropiate lucrează în instituții ale statului, cu poziții bine remunerate în ministere, agenții sau primării. Unele angajări par făcute prin concursuri „cu dedicație”, potrivit unor surse din interior.

Faptul că familia Busuioc este una dintre cele mai conectate din aparatul birocratic românesc nu e un secret. Însă nimeni nu pare interesat să verifice conflictele de interese, traseele banilor sau corectitudinea contractelor în care aceștia apar.


O numire cu miros de impunitate

CCR este instituția care decide ce este constituțional și ce nu în România. În teorie, este gardianul democrației. În practică, a devenit tot mai des refugiul celor care trebuie recompensați pentru „serviciile” făcute sistemului.

Numirea lui Mihai Busuioc la CCR nu este întâmplătoare. Este o mutare strategică, menită să consolideze rețeaua de protecție a puterii, să asigure decizii favorabile atunci când legile incomode trebuie „reinterpretate” sau blocate.


Concluzie: Constituția, pe mâna celor fără explicații

În orice stat normal, un asemenea profil ar genera anchete, demisii și blocarea accesului la funcții publice. În România, Mihai Busuioc ajunge judecător la Curtea Constituțională, cu o avere opacă, o rețea de rude bugetare și o apetență pentru imobiliare de lux prin offshore-uri.

Nu doar că nu dă explicații, dar este pus să interpreteze Legea Fundamentală pentru 20 de milioane de români.

O întrebare rămâne: dacă Mihai Busuioc judecă Constituția cum își scrie declarațiile de avere, cine ne mai apără de abuzuri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button