Politică

Marcel Ciolacu are o scuză pentru creșterea taxelor și impozitelor: „Sunt cele mai mici din Europa”

Urmașul lui Iliescu, Marcel Ciolacu, invocă comunismul ca argument pentru majorarea impozitelor pe proprietate, susținând că oamenii nu mai pot fi impozitați la fel: ”Trebuie să înţelegem că s-a dus comunismul, a plecat din România”.

Ciolacu a spus că prin descentralizare autorităţile locale vor decide dacă majorează aceste taxe şi că Ministerul de Finanţe va veni cu norme de aplicare.

  • ”Asociaţiile municipiilor, oraşelor, au spus că, neterminându-se digitalizarea, nu se poate aplica acea grilă notarială şi atunci s-a luat decizia să laşi, să descentralizezi către autorităţile locale.
  • Vorbim de descentralizare, când o facem dăm înapoi şi criticăm”, a spus Marcel Ciolacu, despre majorarea taxelor pe proprietate.

El a mai spus că România are cele mai mici venituri din UE din impozitarea proprietăţilor, sub 2%, media europeană fiind de 4,6%.

”Trebuie să înţelegem că s-a dus comunismul, a plecat din România, nu mai putem impozita oamenii la fel, pe clădiri aflate în alte locaţii, în alte judeţe”, a mai spus Ciolacu.

Două exemple: un apartament din București și o casă din Cluj

Ordonanța creșterilor de taxe ar putea fi modificată în Parlament, inclusiv pe zona de impozite pe proprietate. Așadar, este posibil ca începând cu 1 ianuarie 2023 valorile impozabile să crească cu circa 50%.

Adrian Vascu senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR a făcut o scurtă analiză a propunerii pe site-ul său.

  • Exemplul 1: Apartament situat în București, etaj zona A, etaj 3, an construcție 1950, suprafața desfășurată 99,71 mp, valoare impozabilă la 31 decembrie 2021 – 204.878 lei și impozit anual 204 lei.
  • Noua valoare impozabilă ar rezulta cca. 307.317 lei care, dacă se menține cota de impozitare de 0,1%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 307 lei față de 204 lei în acest an.
  • Exemplul 2: Casa situată în Cluj Napoca cu suprafața desfășurată de 295 mp și teren în suprafață de 800 mp, zona C, valoare împozabilă la 31 decembrie 2021 – 479.000 lei și impozit anual 958 lei.

Noua valoare impozabilă ar rezulta cca. 718.500 lei care, dacă se menține cota de impozitare de 0.2%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 1.437 lei față de 958 lei în acest an.

Adrian Vascu mai spune că dacă se va modifica nivelul cotelor de impozitare, în sensul diminuării, atunci e posibil ca impozitul să nu crească în același ritm ca valoarea impozabilă. Dacă la Cluj Napoca se decide o cotă de impozitare de 0,1%, este posibil chiar ca impozitul să scadă la 718 lei.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button