Marii patrioți politicieni ai României au avut o inițiativă, s-au bătut să o transpună în practică, dar par să nu fie de acord cu ea. Altfel nu se explică de ce PSD a inițiat legea Zilei Trianonului, a votat-o cot la cot cu popularii, cu reprezentanții minorităților și o parte a liberalilor, iar acum face mucles pe subiect, de mînuță cu militarul patriot Ciucă și cu Iohannis, cel îngrijorat nu demult că ne fură ungurii Ardealul.
PSD a inițiat, reamintim, prin senatorii Titus Corlățean și Șerban Nicolae, o lege prin care 4 iunie a fost declarată Ziua Tratatului de la Trianon – documentul prin care Transilvania era bătută în cuie între hotare românești -, legea stabilind și reglementarea măsurilor adecvate pentru marcarea corespunzătoare a acestei zile la nivel naţional şi local.
Vestea contestării la CCR i-a înfuriat teribil pe pesediști
””Apărătorul” Ardealului contestă Legea de sărbătorire a consființirii unirii Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului cu Patria Mamă! În viziunea sa, românii nu au dreptul să sărbătorească unirea Transilvaniei! Mâine, poimâine ne va spune că nici cu Marea Unire, nici cu drapelul național, nici cu imnul nostru nu putem să ne mândrim! Ci că românii au dreptul doar la sărbători din import! Pe acelea nu le-a contestat niciodată…. Rușine, domnule Iohannis! Încă o dată ne arătați că nu sunteți președintele tuturor românilor, ci doar al intereselor PNL ! Și ale altora…” declara deputatul Alfred Simonis, în ziua centenarului Trianonului.
”Parlamentul a votat pe 13 mai legea prin care doream să marcăm, cu demnitate, simbolistica națională a Zilei de 4 iunie. Din păcate, președintele Iohannis nu a avut demnitatea și mândria națională de a promulga această lege în timp util, pentru a fi astăzi deja în vigoare”, scria pe Facebook și Marcel Ciolacu.
Și dă-i cu vorbe mari precum eroism, jertfă bla-bla-bla.
În noiembrie 2020, Iohannis nu a avut de ales decît să promulge legea Zilei Trianonului.
Ce să vezi?
În prezent, PSD și PNL au legea care le îngăduie să omagieze Ziua Trianonului, dar….liniște deplină. Marcel Ciolacu ori Alfred Simonis nu au scos un cuvînt, ieri, de ziua tratatului. Nici militarul presupus patriot Nicolae Ciucă, lider al partidului celor care au făcut Marea Unire. Klaus Iohannis a găsit de cuviință să-l felicite ieri pe Zelenski pentru un premiuleț european și atît.
Doar Titus Corlățean și-a apărat legea, participînd la o serie de manifestări organizate în cinstea zilei în comuna Potlogi, Dîmbovița. Și a punctat cu un mesaj și ministrul pesedist al Culturii, Lucian Romașcanu. Udemeriștii au marcat-o masiv, dar în sens negativ, desigur.
”Oare putem întruchipa tot ce ne definește, ne dă un avantaj și mai mult decât limba, mai mult decât cultura și mai mult decât un trecut comun? Azi, la răspuns, aș încerca ungurii, și Transilvania în ei. Numărând tot ce este al nostru, și arătând celorlalți cu ce suntem mândri, ce vrem să transmitem mai departe și ce ne face iubibili de alții” a declarat președintele UDMR, Kelem Hunor.
Trăgînd linie și adunînd, cu excepția AUR, partidele românești nu au știut cum să îngroape mai cu spor Ziua Tratatului, pe care tot ele au legiferat-o. De la USR, partid cosmopolit și globalist, măcar nu erau pretenții. Dar marii patrioți de la PSD și PNL ce explicație au?
Probabil una singură: de cînd sprijină solida guvernare a momentului, udemeriștii au devenit, într-adevăr, extrem de ”iubibili de alții”, vorba lui Kelemen.
de Bogdan Tiberiu Iacob – Inpolitics