Știrea Zilei

Marcel Ciolacu, din vârful Guvernului: „Nu îi pot cere premierului demisia lui Virgil Popescu”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, dă de înțeles că ministrul energiei, liberalul Virgil Popescu, ar trebui demis pentru modul în care s-a făcut liberalizarea energiei, însă spune că premierul Nicolae Ciucă este cel care face „prima evaluare” a miniștrilor, iar el nu îi poate cere ceea ce este evident. 

„Cel care face prima evaluare a miniştrilor este primul-ministru. Eu nu pot să îi cer evidenţe domnului prim-ministru Nicolae Ciucă. Este un om cât se poate de înţelept şi responsabil. Nu am discutat cu dl. prim-ministru niciodată despre demiterea lui Virgil Popescu. Stau de vorbă de câte ori este nevoie, destul de des, cu dl. prim-ministru, ne sfătuim și vorbim care sunt prioritățile și-n zona executivă, și legislativă”, a precizat Marcel Ciolacu, duminică seara, la Digi24.

Întrebat ce a vrut să spună când a declarat, săptămâna trecută, că nu-i dă un cec în alb ministrului energiei, Marcel Ciolacu a spus că în continuare crede că Virgil Popescu „are de dat multe lămuriri și multe explicații de ce s-a ajuns în această situație. Dar nu cred că suntem într-un moment în care să căutăm vinovați, ci trebuie să venim cu soluții”, a adăugat el.

Ciolacu: Liberalizarea energiei ar fi trebuit negociată cu Comisia Europeană

Liderul social-democrat spune că liberalizarea energiei a fost făcută haotic și ar fi trebuit negociată „responsabil” cu Comisia Europeană, așa cum a făcut, de exemplu, Franța. 

În contextul discuției despre scumpirile la energie, Marcel Ciolacu a ținut să precizeze că ANRE-ul (instituția unde a fost numit în conducere Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, o propunere ce a stârnit controverse la momentul respectiv) nu mai are competențe legale în zona de reglementare a prețurilor nici la gaze, nici la energie, ca urmare a unei  ordonanțe de urgență date de fostul premier Ludovic Orban.

„Am văzut și ce a anunțat Banca Națională și a făcut și o caracterizare a acestei liberalizări haotice a energiei, care, îmi pare foarte rău, este responsabilitatea celor doi ani de guvernare de dreapta și acolo a fost un lanț întreg de greșeli și de abordări, poate i-a luat și prin surprindere, dar de obicei, când guvernezi, trebuie să fii conștient și pentru neprevăzutele care pot apărea”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă le-a transmis acest lucru partenerilor de guvernare și dacă așa se poartă discuțiile în coaliție, cu reproșuri, liderul PSD a spus că el nu reproșează nimic. „Dar avem discuții și, mai mult, am zis ca în această perioadă să nu căutăm vinovați, ci să căutăm soluții”, a repetat el.

La observația că tocmai a arătat cu degetul înspre partenerii de guvernare pentru că n-au gestionat bine liberalizarea, Ciolacu a comentat că n-a spus-o numai el și „e un lucru evident, nu e neapărat un reproș, este un adevăr”.

Ciolacu: Nu avem un draft complet pe măsurile care urmează să fie luate

Săptămâna trecută, a fost o discuție între ministrul de finanțe, ministrul energiei și premier, iar ministrul energiei a plecat la un moment dat de la acea discuție. Ulterior, s-au întrunit liderii coaliției.

„Toți președinții coaliției am hotărât împreună cu prim-ministrul ca toate propunerile să le trimitem în zona guvernamentală, unde s-au creat grupuri de lucru interministeriale coordonate de către primul ministru și acolo se discută aceste soluții. Până în acest moment, nu avem un draft complet pe măsurile care urmează să fie luate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD susține, pe de altă parte, că nu vrea actul de guvernare să fie subjugat politicului. „Eu am văzut cum a funcţionat o coaliţie în care Guvernul României s-a transformat în coaliţia de guvernare. Aşa ceva eu nu accept. Avem un guvern al României unde miniştrii, indiferent de la ce partid fac parte, când intră, sunt miniştri ai României, membri ai Guvernului, iar coaliţia ia deciziile majore împreună cu primul-ministru, după ce fiecare ministru de resort vine cu propunerile. Pe efecte, pe scumpiri putem lua, punctual, orice hotărâre, dar dacă nu rezolvăm cauza, nu suntem predictibili şi sustenabili”, a punctat Marcel Ciolacu.

În situația în care criza energiei continuă și se adâncește, inflația va urca tot mai mult, este posibil să intrăm într-o stare de urgență? a fost întrebat Marcel Ciolacu.

„Există cadrul legal pentru așa ceva. Dacă, Doamne ferește, va exista un conflict în Balcanii de Vest, cred că s-ar discuta acest lucru, dar nu ar fi în atribuțiile coaliției, ci ale CSAT. După cum știți, nici președintele Camerei, nici președintele Senatului nu facem parte din CSAT. E o decizie a președintelui. Cred că în acest moment vom găsi instrumentele la nivel guvernamental”, a subliniat liderul PSD.

Back to top button