Marcel Ciolacu pare că a uitat de legile Educației și proiectul România Educată în momentul în care a construit programul de guvernare.
În același document, nu există nicio mențiune sau vreo referire spre aceste documente promise de președinte și promovate de PNL și Ligia Deca în capitolul dedicat Educației, care are 12 pagini în prezentarea programului Guvernului Ciolacu.
Măsurile și obiectivele propuse de PSD în programul de guvernare al Cabinetului Ciolacu evită orice referire la România educată și, în afară de voucherele pentru elevii în risc de abandon sau pentru familiile cu o condiție materială precară, acestea conțin mai ales puncte care au fost respinse, la Parlament, în dezbaterile legilor educației Deca-Iohannis.
“România educată” și legile educației sunt menționate, în schimb, în programul de guvernare depus de PSD-PNL la Parlament. Acesta precizează, la prioritățile generale ale programului de guvernare.
- |Odată cu adoptarea legilor educației, baza de plecare pentru construcţia în educaţie pentru perioada 2023 – 2024 este operaţionalizarea şi implementarea Proiectului „România Educată”, acest deziderat fiind inclus în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, adoptată de Parlamentul României, și asumat de Guvernul României. În fața problemelor generate de pandemie, Guvernul României va pune un accent deosebit pe pregătirea sistemului de învățământ pe următoarele cinci paliere: conectivitate generalizată, echipamente electronice pentru toți beneficiarii sistemului de educație, adecvate nivelului de învățământ, conținut digital pentru toate disciplinele și toate nivelurile, formare a tuturor cadrelor didactice pentru pedagogie digitală, platforme de evaluare dedicate și securizate.
- Dezideratele urmărite din perspectiva Proiectului „România Educată” vor fi: educație de calitate pentru toți, educație individualizată – diversitate, realizarea autonomiei și gândirii critice, considerarea modelul profesorului în formarea elevului ca fiind cel mai puternic instrument pedagogic, alocarea prioritară de resurse suficiente, în mod transparent, echitabil și eficient.”