Pe 15 noiembrie s-a organizat turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Frații noștri de peste Prut au avut de ales între Est și Vest, între dezbinare și dialog, între comunism și europeism.
Conform rezultatelor, Maia Sandu câștigă detașat în fața contracandidatului său rusofil Igor Dodon
Republica Moldova va avea pentru prima dată o femeie în fruntea ţării. Maia Sandu a fost prim-ministru în Moldova şi ministru al Educaţiei. Are un master în Administraţie Publică obţinut la Harvard şi a fost consiliera directorului executiv al Băncii Mondiale pentru doi ani.
Alegerile de peste Prut din acest an constituie un referendum asupra a două viziuni diferite ale viitorului pentru Republica Moldova: pro-european și pro-rus. Ideologiile total opuse a celor doi candidați au adus un număr record de votanți – peste 1.6 milioane, cu 200.000 de oameni mai mulți decât la primul tur de scrutin.
Diaspora s-a mobilizat excelent, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie. Potrivit cifrelor Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, aproape 230.000 de oameni au mers la urne în afara țării. O majoritate zdrobitoare – peste 90% – a optat pentru Maia Sandu.
Prezența masivă a oamenilor din afara țării reprezintă dorința acestora de a reveni acasă, de a avea un loc de muncă în țara unde s-au născut, de a-și crește copii alături de părinți și pe meleagurile unde au crescut și ei.
Mobilizarea fără precedent și prezența masivă în plină pandemie și restricții impuse peste tot, ne arată faptul că oamenii au înțeles că la conducerea țării trebuie să fie un om cu viziune, educat și diplomat.
Totodată, slugărnicia candidatului Igor Dodon față de Rusia nu mai este convingătoare ca fiind salvarea Republicii Moldova din situația economică în care se află, situație care a alungat și a trimis la muncă peste hotare peste 1 milion de moldoveni.
Cei plecați înafară și-au dat votul pentru Maia Sandu, ea fiind singura speranță în acest moment că Republica Moldova va relua discuțiile diplomatice cu toate țările membre a Uniunii Europene, va crea contextul pentru ca țara să semneze tratatul de aderare la UE. Astfel, diaspora a oferit un cec în alb Maiei Sandu.