
„A le cere europenilor să cheltuiască mai mult pentru apărare în timp ce lansezi un război al taxelor este o aberație”, a afirmat miercuri președintele francez Emmanuel Macron, după încheierea summitului NATO de la Haga. Acesta a îndemnat la „revenirea la pace între aliați”, cu referire la tensiunile comerciale și la impunerea unor bariere tarifare chiar în interiorul alianței.
Macron a subliniat că Rusia rămâne principala amenințare pentru NATO, dar că este esențial ca statele membre să nu-și submineze coeziunea economică:
„Nu putem spune că vom cheltui mai mult și apoi, în mijlocul NATO, să lansăm un război comercial”, a declarat președintele Franței.
Premierul spaniol Pedro Sánchez a reiterat că Spania nu va depăși 2,1% din PIB pentru apărare, considerând acest nivel „suficient, realist și compatibil cu statul social”.
NATO își asumă un nou prag de cheltuieli: 5% din PIB până în 2035
Liderii statelor membre NATO au convenit să aloce până la 5% din PIB pentru apărare și securitate până în 2035. Această sumă include 3,5% pentru bugetul militar propriu-zis și 1,5% pentru protejarea infrastructurii critice și a rețelelor digitale.
Această decizie marchează o schimbare semnificativă față de obiectivul anterior de 2%, reflectând îngrijorările crescânde privind securitatea regională și globală.
Avertismente sindicale și apeluri la echilibru social
Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) a avertizat că aceste creșteri bugetare nu trebuie să afecteze serviciile publice sau categoriile vulnerabile.
Secretara generală Esther Lynch a transmis că:
„UE trebuie să înceteze să jefuiască fondurile sociale deja insuficiente. Sporirea bugetelor de apărare nu trebuie să însemne scăderea investițiilor în sănătate, educație sau sprijin social.”