Actualitate

Ludovic Orban vrea răzbunare: „Mă voi implica cu toată forța pentru demiterea lui Klaus Iohannis!”

Fostul lider al PNL Ludovic Orban a declarat duminică la Realitatea PLUS că se va implica cu toată forța în cazul unui eventual demers de suspendare, respectiv demitere a președintelui României Klaus Iohannis. 

Ludovic Orban: Președintele Iohannis are un comportament care nu mai are nicio legătură cu comportamentul pe care l-a avut atât timp cât noi am fost în parteneriat. Cred că nu-şi termină mandatul, vă spun sincer.  

Moderatoare: Credeți în varianta suspendării?  

Ludovic Orban: Cu siguranță.  

Moderatoare: Ce formațiune politică să-l suspende?

Ludovic Orban: În curând cred că toate formațiunile politice o să voteze (pentru suspendare în Parlament – n .red.).  

De asemenea, Ludovic Orban a explicat care sunt cele două căi prin care se poate pune capăt crizei guvernamentale, prima fiind ca CCR să-l oblige pe Klaus Iohannis să dizolve Parlamentul pentru a fi declanșate alegerile parlamentare anticipate, iar cea de-a doua constând în suspendarea președintelui. 

Ludovic Orban: Există 2 căi. Previzibilul eșec în Parlament al Guvernului Ciucă va crea condițiile constituționale pentru declanșarea anticipatelor. Dacă președintele Iohannis nu dizolvă Parlamentul, atunci în conformitate cu prevederile constituționale există 2 posibilități. Prima e declanșarea unui conflict juridic de natură constituțională care să clarifice dispozițiile constituționale cu privire la dizolvarea Parlamentului și organizarea anticipatelor.

Moderatoare: Cine poate sesiza CCR?  

Ludovic Orban: Președinții celor 2 Camere.  

Moderatoare: Domnul Roman nu va face acest lucru, ci doar doamna Dragu.  

Ludovic Orban: Posibil doamna Dragu, dar domnul Roman e interimar. Oricând se fac alegeri pentru președinția Camerei Deputaților, la cum se prezintă aritmetica parlamentară, șansa ca un reprezentant al PNL să fie ales președintele Camerei e egală cu zero din cauza izolării politice și a șirului de aberații pe care le-au provocat în ultimele luni. Deci se poate alege un președinte al Camerei Deputaților în cazul în care Anca Dragu nu face sesizarea. Dar vă spun că inclusiv USR agreează ideea anticipatelor, pentru că din cauza președintelui nu se poate învesti un Guvern. Deci aceasta e prima variantă, conflict juridic de natură constituțională care să clarifice dispozițiile constituționale referitoare la dizolvarea Parlamentului. Președintele poate și trebuie să dizolve Parlamentul atât timp cât nu se poate învesti un Guvern. Convocarea anticipatelor e consecința faptului că nu se poate constitui un Guvern funcțional în baza unei majorități parlamentare.  

Moderatoare: Doamna Gorghiu spunea că interimatul poate continua până în 2024.  

Ludovic Orban: Doamna Gorghiu e din categoria celor care spun lucruri trăsnite. A doua variantă e suspendarea președintelui. Aici trebuie să știm foarte clar pe de-o parte că suspendarea duce la referendum, iar dacă se inițiază suspendarea trebuie să ducă la demitere. V-o spun cu extrem de mare seriozitate și responsabilitate că, având o parte de răspundere pentru realegerea lui Klaus Iohannis ca președinte în 2019, mă voi implica cu toată forța pentru demiterea acestuia. Mai e un lucru important de subliniat. Președintele Senatului, care preia interimatul pe perioada suspendării, nu are dreptul constituțional de a dizolva Parlamentul. Dizolvarea Parlamentului nu poate fi făcută decât de un președinte ales, adică suspendarea trebuie să ducă la demitere, la alegeri prezidențiale, iar abia după prezidențiale se pot organiza anticipate. (…) Pe de altă parte, președintele Senatului poate continua consultările cu partidele politice în vederea învestirii unui Guvern și să desemneze astfel un premier care să aibă șanse de a coagula o majoritate parlamentară. Dar alegeri anticipate nu pot fi convocate decât după dizolvarea Parlamentului care nu poate fi realizată decât de un președinte ales. Dar există posibilitatea declanșării conflictului juridic de natură constituțională. La ora actuală sunt 3 formațiuni politice care dețin 283 de fotolii în Parlament, mult peste majoritatea absolută, care sunt favorabile anticipatelor, PSD, AUR și USR.  

Back to top button