Lidl-ul este o companie ce are ca și acționar principal un neamț, același neamț care deține și grupul Kaufland. Afacerea acestuia a pornit în anii ’30 în Germania.
În anul de pandemie 2020 Lidl a devenit al 5-lea mare importator al României, acest lucru reprezentând o catastrofă pentru economia țării. Spre deosebire de industria auto sau cea prelucrătoare de petrol, Lidl doar importă produse din alte țări și le oferă românilor spre vânzare, dar nu compensează aceste lucruri prin exporturi.
În fața Lidl se mai află doar companii din industria auto și petrolieră, precum Dacia, Ford și Rompetrol, dar acestea aduc o plus valoare economiei României deoarece vin nu doar cu tehnologie dar și exportă produse ansamblate aici.
Lidl a reușit să ajungă la o cifră de afaceri de aproape 13 miliarde de lei, bani care însă trebuie schimbați în euro pentru a se putea susține în continuare importurile. Tocmai de aceea deficitul comercial creat de Lidl și de Kaufland reprezintă la momentul de față o amenințare la adresa securității naționale. Cele două împreună formează cea mai mare afaceri cu bani cash din România.
Anual miliarde de euro sunt necesari pe piață pentru ca Lidl să schimbe bani din lei în euro, apoi să cumpere produse din alte state, cele de origine, pe care ulterior să le vândă românilor. Dar acești euro nu se află aici, pleacă constant, așa că statul român trebuie să se împrumute pentru a susține în mod fals cursul valutar.
Foarte multe din produsele Lidl sunt realizate și în fabricile sau fermele din România, dar nu aceasta este strategia Lidl, ei preferă produse de import, să își ajute propria economie chiar dacă o duc la faliment pe cea românească. Însă ulciorul nu poate merge mult timp la apă singur, așa că în curând este posibil să se spargă datorită exploziei prețurilor.
La un moment dat, datorită deficitului comercial mare generat de importurile pentru consum, s-a introdus o lege care să oblige marii vânzători comerciali să cumpere produse din România. Aceste produse se cumpără cu lei și ajută antreprenorii români, nu ai nevoie de euro de care trebuie să te împrumuți. Legea a fost eliminată la scurt timp de către guvernul condus de Florin Cîțu și alianța PNL-USR, chiar dacă acest lucru a dus la împrumuturi masive în euro.